Svampetoksiner opstår ikke kun på marken. De opstår ofte hurtigere på lageret, end man aner. Endda i gode høstår med tørt korn.
- I grove træk findes der to slags toksiner. Dem man
henter med hjem fra marken, og dem, der kan opstå på lageret.
- Det man har med ind fra marken, kan man ikke gøre noget
ved på lageret.
Sådan lyder det fra Ole Laustsen, Dancorn.
Det ligger ham meget på sinde, at udbrede gode rutiner til,
hvordan man netop undgår at skade sit korn på lageret, efter at man
forhåbentlig har fået det godt i hus.
- Korrekt tørring og lagring er til afgørende for, at man undgår
at inficere kornet med toksiner på lageret, som det ikke havde med ind fra
marken, pointerer han.
Blandt andet gør han opmærksom på, at man begår en kæmpe
fejl, hvis man i høst venter med at tørre på kornet, til der kommer dage med
regnvejr.
- På ganske få dage, kan man nemlig risikere at inficere
det nyhøstede korn med mykotoksiner, fortæller Ole Laustsen.
En anden bommert, som mange især begår i gode høstår, er
at glemme at køle kornet hurtigt ned, og så opstår der nemt lagersvampe. Køling
skal i øvrigt gentages jævnligt året rundt for at udligne temperaturforskelle i
kornet.
- Jeg anbefaler én dags køling af kornet hver tredje uge
hele året rundt, uanset, om der anvendes planlager eller silo, siger Ole
Laustsen.
Læs mere om at undgå toksiner på lageret i Svinefokus i Effektivt Landbrug fredag.
Se her, hvordan du tegner abonnement.