Korn bliver ødelagt hurtigere på lageret end du aner

Svampetoksiner opstår ikke kun på marken. De opstår ofte hurtigere på lageret, end man aner. Endda i gode høstår med tørt korn.

- I grove træk findes der to slags toksiner. Dem man henter med hjem fra marken, og dem, der kan opstå på lageret.

- Det man har med ind fra marken, kan man ikke gøre noget ved på lageret.

Sådan lyder det fra Ole Laustsen, Dancorn.

Det ligger ham meget på sinde, at udbrede gode rutiner til, hvordan man netop undgår at skade sit korn på lageret, efter at man forhåbentlig har fået det godt i hus.

- Korrekt tørring og lagring er til afgørende for, at man undgår at inficere kornet med toksiner på lageret, som det ikke havde med ind fra marken, pointerer han.

Blandt andet gør han opmærksom på, at man begår en kæmpe fejl, hvis man i høst venter med at tørre på kornet, til der kommer dage med regnvejr.

- På ganske få dage, kan man nemlig risikere at inficere det nyhøstede korn med mykotoksiner, fortæller Ole Laustsen.

En anden bommert, som mange især begår i gode høstår, er at glemme at køle kornet hurtigt ned, og så opstår der nemt lagersvampe. Køling skal i øvrigt gentages jævnligt året rundt for at udligne temperaturforskelle i kornet.

- Jeg anbefaler én dags køling af kornet hver tredje uge hele året rundt, uanset, om der anvendes planlager eller silo, siger Ole Laustsen.

Læs mere om at undgå toksiner på lageret i Svinefokus i Effektivt Landbrug fredag.

Se her, hvordan du tegner abonnement.



Læs også