EU har netop udgivet retningslinjer for, hvordan landmænd får lov til at gå sammen for at stå stærkere overfor aftagere af nogle varer.
I varekategorierne oksekød, olivenolie og markafgrøder får
landmænd i EU fremadrettet lov til at gå sammen om at sælge deres varer i
fællesskab. Hensigten er, at give landmænd mulighed for at stå stærkere overfor
aftagerne af varerne i forhold til, hvis de hver især skal afsætte varerne enkeltvis.
- Disse retningslinjer er en håndbog, som forklarer
landbrugerne, hvordan de kan organisere sig om at sælge olivenolie, oksekød og
markeafgrøder i fællesskab og samtidig overholde EU's konkurrenceregler fuldt
ud. Formålet er at sikre, at de europæiske landbrugere kan arbejde sammen for
at forblive konkurrencedygtige og få en fordelagtig forhandlingsposition over
for køberne, forklarer Margrethe Vestager, kommissær med ansvar for
konkurrencepolitik, i en pressemeddelelse fra EU-kommissionen.
- Retningslinjerne handler om at styrke landbrugernes
kollektive stilling i fødevareforsyningskæden ved at udstikke klare regler, som
let kan følges. De hjælper landbrugerne med at skabe modvægt til den voksende
koncentration i kædens forarbejdnings- og detailled. Det er et vigtigt skridt
mod konkurrencevilkår, som fungerer for landbruget, og fuld anvendelse af de
tilgængelige værktøjer i den nye fælles landbrugspolitik, siger Phil Hogan,
kommissær med ansvar for landbrug og udvikling af landdistrikterne, i samme meddelelse.
De nye retningslinjer supplerer reformen af den fælles
landbrugspolitik fra 2013, som indførte en række ændringer i reglerne for,
hvordan EU's landmændene må samarbejde.
Formålet med reformen af landbrugspolitikken er at øge de
europæiske landmænds konkurrenceevne og bæredygtighed og styrke deres
forhandlingsposition over for køberne, mens man bevarer en markedsorienteret
tilgang.
De mængder, der må afsættes på denne måde må ikke overstige
visse 20 procent af det relevante marked for olivenolie, og 15 procent af det
nationale marked for oksekød og markafgrøder.
Når de nye regler specifik eksempelvis ikke gælder
svinekød, men kun olivenolie, oksekød og markafgrøder, så skyldes det, at det
er en udløber af EU's seneste reform af landbrugspolitikken, som var specifikt rettet
mod de tre områder.
Retningslinjerne vil blive offentliggjort i EU-Tidende i
løbet af de kommende dage.