Odin kom, så og sejrede

(LANDBRUG SYD)Første franske Salerskalv med dansk Jerseyrugemor er nu blevet til den fem år gamle tonstunge avlstyr Odin.

Han er en af pionererne i Danmark med den franske kvægrace Salers, der er udbredt i store dele af Europa og Nordamerika og flere afrikanske lande, men stadig er en meget lille race i Danmark. Og det var da også lidt af en tilfældighed, at det netop blev den race, der fandt vej til Henrik Petersens kvægstald.

- Jeg har tidligere haft erfaringer med både Jersey og Skotsk Højlandskvæg, forklarer Henrik Petersen, der på et tidspunkt begyndte at se sig om efter endnu bedre racer. Og det var her, han via faglitteraturen fandt frem til den franske Salersrace, der alt i alt så ud til at være det bedste valg.

- De fleste troede, det var en døgnflue, og at jeg var godt tosset, men erfaringerne viser, at jeg ikke tog fejl, tilføjer Henrik Petersen, der ikke mindst husker det helt store gennembrud for to år siden på dyrskuet i Aabenraa, hvor Odin fik en flot førsteplads i kamp med alle andre racer og vandt foran en Simmentaler.

Både Henrik Petersen og hans bedre halvdel, Dorthe Viuff, erkender, at det er vemodigt at skulle sige farvel:

- Det er næsten som at sige farvel til et familiemedlem, siger de samstemmende.

Interessen for Salerkvæget deler de på deres hobbylandbrug, der for Henriks vedkommende kombineres med jobbet som reparatør hos Rockwool i Vamdrup, mens Dorthe arbejder som sygeplejerske.

Henrik Petersen oplyser, at grunden til, at Odin skal af sted nu, er den simple, at det er vigtigt med nyt blod for at sikre den danske bestand af Salerskvæg, der blot består af nogle få hundrede dyr.

Erstatningen for Odin er dog allerede kørt i stilling i form af den 11 måneder gamle tyske Salerstyr, Hero, der er ankommet til Sommersted og er klar til at tage over efter Odin til sommer.

Og fordelene ved racen er der ifølge Henrik Petersen nok af. Det handler ikke mindst om, at Salers er en kødfuld race, der samtidig giver god mælkeydelse og som har stor tilvækst. Det er ikke ualmindeligt, at en kalv har en daglig tilvækst på mellem 1800 og 2200 gram. Og mens andre racer kræver mellem fem og seks foderenheder kan Salers nøjes med fire.

- Desuden bruger mange ofte Salerstyre ved kælvningsproblemer. Fordelen ved Salers er, at de sætter små kalve, der har samme fordele som størstedelen, men som er lettere for koen at kælve, siger Henrik Petersen, der tilføjer, at der normalt går to timer, fra koen viser tegn på kælvning, til kælvningen er fuldendt.

Sammen med Dorthe kører han samtidig et stalddørssalg af kød fra racen, hvor kunderne har taget godt imod kødet, som der er et halvt års leveringstid på. Sammen med kødet modtager kunderne også nemme opskrifter på, hvordan oksekød kan bruges til hurtige retter i hverdagen.

Læs også