- Er du blandt dem, der lukker?

(LANDBRUG SYD) - I perioden 2000 til 2010 forsvinder 8000 heltidsbedrifter – vil du være blandt dem, spurgte vicedirektør Poul Erik Jørgensen, Nykredit, ved seminar i Kolding.

»Når vinden blæser, bygger nogle læhegn, mens andre bygger vindmøller«.

Sådan lød indledningen fra vicedirektør i Nykredits landbrugsafdeling, Poul Erik Jørgensen, da han vurderede landbrugets vilkår set ud fra en finansiel udbyder i forbindelse med Kolding Herreds Landbrugsforenings daglange seminar på Comwell i Kolding.

Med det udlæg opfordrede Poul Erik Jørgensen til, at landmændene udnytter vinden i stedet for at skærme af. Det er nødvendigt at være aktiv – også på det økonomiske område. Landmænd har gæld, og Poul Erik Jørgensen gjorde det klart, at det er vigtigt med gældspleje – der er virkelig penge at tjene.

- Fra 2000 til 2010 forsvinder 8000 heltidsbedrifter, og spørgsmålet er, om I hver enkelt ønsker at være med til den tid eller vil være blandt de landbrug, der lukker, spurgte Poul Erik Jørgensen og gjorde det klart, at der fra finansiel side vil blive kigget nøje på den enkeltes situation og på mulighederne for en økonomisk omstrukturering.

- I landbruget har vi både gode andelsselskaber og gode landmænd, men der er meget gæld. Ved udgangen af 2001 var gælden i landbruget på 183 milliarder kroner, hvoraf langt størstedelen var i realkreditlån, fortalte Poul Erik Jørgensen.

Den store gæld har de færreste landmænd mulighed for at komme af med, for den gennemsnitlige indtjening er under pres og nogle vil sige for lav, og som vicedirektøren sagde:

- I 1930-erne holdt en 4-længet går i lang tid, men i dag tilbagebetales lånet ikke i et tempo, som svarer til afskrivningen, og landmanden kan derfor ikke bare se til – det er virkelig nødvendigt med en aktiv gældspleje.

- For landmænd mener jeg, at det fortsat er en god ide at tage lån i euro, når vi taler tilpasningslån, og min anbefaling er at tage halvdelen af lånet i tilpasningslån og resten i fast forrentede lån, sagde Poul Erik Jørgensen.

- Landmanden kan ikke overleve, hvis han er i den dårligste ende, og vi kan roligt sige, at der er nogle landmænd, der har et enormt potentiale, og det er vigtigt at spørge – hvad gør de andre bedre end mig? Jeg vil foreslå, at der laves en gårdbestyrelse uafhængig af familien, så der kommer input udefra, fortsatte Poul Erik Jørgensen og sagde, at brugen af konsulenter er et skridt på vejen, men ikke tilstrækkeligt.

Landmanden skal være den gode leder, der formår at lede bedriften og tjene penge. På et spørgsmål om en ung mand, der ønsker at købe en ejendom til 25-30 millioner kroner, lød svaret om muligheden for lån:

- Her er egenkapitalen ikke det vigtigste. Manden skal kunne sandsynliggøre, at han kan lede en bedrift – det er nødvendigt, at vedkommende har prøvet at have haft et ansvar for et landbrug som driftsleder, fastslog Poul Erik Jørgensen.

Læs også