Fynsk landbrug tog Odense med storm

Høstfest i Odense City skal være en fast tradition fremover. Det er Landbrugets Samfundskontakt Fyn, Odense Cityforening og borgmester Anker Boye enige om efter forrige lørdags høstfest-succes i Fyns største landbrugskommune – Odense.

- Vi er samlet her for at glæde os over en god høst. En god høst betyder meget – ikke blot for landbruget, men for os alle sammen. Vi byder til høstfest på Flakhaven – for første gang på denne måde. Landbruget har meget at byde på. Det er et erhverv, der er fulgt med tiden, og jeg er glad for, at fynsk landbrug i dag er kommet ind til byen.

- Det vil være dejligt, hvis vi sammen kunne finde ud af at lave en høstfest hvert år her inde i byen. Odense er Fyns største landbrugskommune. Derfor er det helt naturligt, at landbruget har en central placering her i dag.

Det sagde Odenses borgmester, Anker Boye, da han lørdag den 1. september klokken 10 fra rådhusets trappe bød en tusindtallig menneskeskare på Flakhaven velkommen til »Høstfest i Odense City«, arrangeret af Landbrugets Samfundskontakt Fyn i tæt samarbejde med Odense Cityforening.

En udstillingsvogn fra Arla Foods fortalte om mælkens vej fra ko til køledisk. En gris på grillspid udsendte appetitvækkende dufte. Der var hjemmebrygget øl fra Den fynske Landsby. Der var korn, kaniner, kartofler og konsulenter, økologiske lækkerier, uld, skind, brød, frugt – og meget, meget mere.

Men det var ikke kun på Flakhaven, det foregik. På pladsen foran Magasin var der rygeost og andre lækkerier. Ved Brandts Klædefabrik demonstreredes klipning og soignering af får. Samme sted samt i Vintapperstræde og i Kongensgade var der boder med alle mulige spændende varer. Og det hele blev indrammet af festlige optog og masser af musik.

- Landbruget har mange produktioner i dag, - som I kan møde rundt omkring på pladsen. Og vi vil gerne være med til at gøre dette til tradition, sagde Gunnar Landtved, der rettede en varm tak for godt samarbejde om arrangementet til Odense Cityforening og citychef Johannes Lollesgaard.

Alt i alt en festlig, fornøjelig og lærerig dag. – Cityforeningen var overvældet over, at så mange mennesker kom til byen. Vi er også glade for, at dagen blev en succes. Og vi har efterfølgende allerede fået flere henvendelser vedrørende landbrug, konstaterer høstfestens koordinator, forbrugerkonsulent Judith Lynggaard fra Landbrugets Samfundskontakt Fyn.

En af høstfestens med spænding imødesete aktiviteter var sommerens konkurrence om at bage det bedste og mest velsmagende brød.

Under sloganet »Brød med smag« var der på forhånd udskrevet en konkurrence om den bedste opskrift på et brød, der smager godt som tilbehør til mad eller bare smurt med smør.

Konkurrencens førstepræmie var en seks dages rejse til Paris med Gislev Rejser. Andenpræmien var en multikøkkenmaskine, og tredjepræmien et gavekort på 1.000 kroner til Grambogård Slagteren.

De 20 forskellige, spændende brød blev bedømt af et kompetent dommerpanel, bestående af borgmester Anker Boye, kogekone Ella Sørensen og træneren for det danske landshold til bager-VM, bagerfaglærer Peter Rolaj.

Førstepræmien blev suverænt vundet af Else Østergaard Andersen, Millinge, hvis »Enemærkebrød« var bagt med friske topskud af brændenælder. Nummer to i konkurrencen blev Karen Cortsen-Møller, Rudkøbing, med et »Møllemose Rugbrød«. Og tredjepræmien gik til Jytte Schultz, Vester Åby, for et »Luksus Morgenbrød«.

Læs også