Slog et slag for halmen

Danske Halmleverandører fik i går 15 minutter med folketingets energipolitiske udvalg.

- Det gjorde i godt. Udvalget vil tage jeres spørgsmål videre til ministeren.

Minutter efter delegationen fra Danske Halmleverandører var gået ud fra gårsdagens møde i Det Energipolitiske Udvalg i Folketinget, kom Venstres fødevareordfører Henrik Høegh ud, og hviskede formand Hans Stougaard de rosende ord i øret.

I alt havde delegationen haft 15 minutter til at tale deres sag for de 8-9 politikere i det 17 mand store udvalg, som var mødt frem.

- Vi gør politikerne opmærksomme på, at vi har varen stående på hylden, som er CO2-neutral og som skaber arbejdspladser, og som er en forsyningssikkerhed. Og det er jo herinde, at der lovgives. Så må de bare bestemme, om de vil sidde os overhørig, sagde Hans Stougaard i går.

I alt har halmleverandørerne i øjeblikket en ledig ressource på 2,4-2,5 millioner ton, vurderer Energistyrelsen, og det var blandt andet dette tal, som i går blev præsenteret for politikerne. Hans Stougaard kunne blandt andet forklare, at ganger man dette tal med 1,4, så får man det tal, som man kan reducere CO2-forbruget med.

Det vil sige, at pr. 1 million ton, som anvendes til energi, vil CO2-udledningen reduceres med 1,4 millioner ton. Et tal der svarer til 2 procent af Danmarks klimagasudledning i dag.

- Vi vil egentlig bare gerne have, at politikerne siger, at de er ligeglad med biomassen, og vi i stedet skal bruge kul. For det er det, som der sker i øjeblikket. Politikerne skal ikke stå den ene dag hernede på talerstolen og sige, at de vil have biomassen, og så den anden dag lave initiativer, der betyder, at vi reelt ikke kan få lov at bruge den, sagde Hans Stougaard.

Masser af regler skal laves om
Står det til Hans Stougaard, så skal en masse begavede mennesker fra kraftværkerne sætte sig sammen med politikerne, og få besluttet, hvad det er som man vil i fremtiden.

- Jeg kan nævne masser af regler, der bør laves om. Blandt andet ude lokalt, hvor det er umuligt, at bygge et halmvarmeværk i dag. Ingen med respekt for sig selv, vil jo i dag bygge sådan et, for der er jo intet pengeinstitut, der vil låne penge ud til det, fordi der er ingen forrentning at hente i det, lød det i går fra Hans Stougaard.

Læs også