100 år med beton

Carsten Borg Betonfabrik A/S i Møgeltønder har 100 års jubilæum i år og i den anledning er der skrevet en jubilæumsbog om fabrikken. Bogen, der er rigt illustreret med fotos fra omkring 1915 op til nutiden, fortæller om fabrikkens historie.

Familievirksomheden Carsten Borg Betonfabrik A/S blev grundlagt i Møgeltønder i 1902 som et lille cementstøberi. Dengang var virksomheden blot en blandt mange cementstøberier i byen, og indgik som en del i Møgeltønders industrialisering, der især omfattede sandgravning og cementstøberi.

Med årende voksede virksomheden og der blev flere produkter. Fra 1920’erne var virksomheden den største af sin art i Møgeltønder og fra 1950’erne efterhånden helt enerådende, idet de andre små cementstøberier efterhånden lukkede.

Fra 1960’erne blev produktionen mere og mere koncentreret om spaltegulve til svine- og kreaturstalde. I starten blev der fremstillet enkeltspalteelementer til spaltegulve, siden dobbeltspalter (to spalter i et element) og ribbespalter (flere spalter i et element). Fra 1978/1979 indledtes også en større produktion af betonbelægningssten i en nyopført fabrik i Tinglev.

Siden 1980’erne har produktionen i Møgeltønder været koncentreret næsten udelukkende om spaltegulve til stalde. Sammen med produktionen af betonbelægningssten er det sådan, at Carsten Borg Betonvarefabrik A/S er mest kendt i dag.

Læs også