Ytteborg fejrer 25-års jubilæum og gør klar til fremtiden

Den 24. juni kan forsøgsvirksomheden Ytteborg fejre 25-års jubilæum. Den selvstændige virksomhed oplever at der er mere brug for forsøgene end nogensinde.

Ytteborgs jubilæum fejres den 24. juni.

- Vi skal have højere effekt og udnyttelse af vores hjælpestoffer i landbruget.

Morten Krupa, leder af Ytteborg, sammenfatter i få ord den opgave, han og de syv ansatte står over for. I øjeblikket tager et projekt omkring Conservation Agriculture, hvor man kun bearbejder jorden, når der skal sås, noget af forsøgsmedarbejdernes tid. Metoden er ekstrem skånsom over for miljøet og har en meget lav klimabelastning. Men indtil videre er systemet også afhængigt af sprøjtning.

- Noget af det vi undersøger er, hvor mange insekter, der er i en mark dyrket efter principperne i Conservation Agriculture. Det sker med insektkameraer, der genkender insekter, der flyver forbi og på den måde måske kan levere bevis for, at biodiversiteten er større på arealer dyrket med Conservation Agriculture, siger han.

200-275 landsforsøg om året

Ytteborg laver mellem 200 og 275 landsforsøg årligt og er derfor dem, der suverænt laver flest af den type forsøg. Disse forsøg laves i samarbejde med Seges.

Desuden laves en lang række forsøg for private virksomheder. Forsøg, som Ytteborg selv designer i samarbejde med ejerforeningerne.

Med hovedvægten lagt i den vestlige del af Jylland råder Ytteborg over enhver tænkelig jordtype. Det skyldes især de omkring 60 forskellige forsøgsværter – almindelige landmænd, der lægger jord til en lang række forsøg.

- Størrelsen giver os en stor brugerflade, så vi hurtigt kan levere nye forsøg, forklarer Morten Krupa. Det blev for nyligt demonstreret, da han på to dage fandt ti forsøgsværter til et nyt forsøg, det hastede med at få gennemført.

Kom til jubilæum

Udviklingen og forsøgene har nu stået på i mere end et kvart århundrede, og det bliver fejret med en reception på Ytteborg den 24. juni.

- Vi havde jo egentlig jubilæum sidste år, men corona gjorde det svært at afholde det. Derfor har vi valgt at holde det før årets planteaften, for at give så mange som muligt muligheden for at deltage, siger han.

Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig.

Ytteborg

Forsøgsvirksomheden Ytteborg kan fejre 25 års jubilæum.

Ytteborg er en selvstændig virksomhed ejet af Sagro, Lemvigegnens Landboforening og Vestjysk Landboforening.

Læs også