Landmanden får en række fordele ved at levere sin husdyrgødning til et biogasanlæg, men planteavlskonsulent Rasmus Dahlgaard Jensen, Agri Nord, råder til, at man nøje sætter sig ind i betingelserne, inden man underskriver en kontrakt.

- Det er svært entydigt at sige, at det er en god idé at levere sin husdyrgødning til et biogasanlæg, siger han.

Det skyldes, at biogasanlæg er meget forskellige. Det kan være forskellige indhold af næringsstoffer i den afgassede gylle, forskellige leveringsbetingelser i forhold til returmængder og forskelle på, om der primært leveres rå gylle eller dybstrøelse til anlægget.

Næringsstofindholdet er en vigtigt ting at forholde sig til, og det kan være svært at finde konkrete tal, især hvis anlægget er helt nyt.

- I sådan et tilfælde med et nyt anlæg, vil det være en god idé at sætte sig ind i, hvem der kommer til at levere til anlægget. Hvis for eksempel hovedparten er svine- eller fjerkrægødning, vil der være høj andel af fosfor. Det kan gå ud over fosforregnskabet, siger Rasmus Dahlgaard Jensen.

Er der derimod meget kvæggylle, så er der en øget mængde kali-indhold i gyllen.

Sammensætningen af leverandørgruppen får også betydning for tørstoffet i gyllen. Er der for eksempel mange mælke- eller kalveproducenter i leverandørgruppen, vil der også være meget dybstrøelse i anlægget, med et højere tørstofindhold til følge.

Man skal ifølge rådgiveren også tage højde for, at biogas har en højere pH-værdi end almindelig gylle.

- Derfor skal afgasset gylle, gerne køres ud tidligt, da kvælstoffet fordamper nemmere ved højere temperaturer, siger planteavlskonsulenten.

Hvis man forsurer sin gylle, betyder det også, at man skal bruge ekstra syre.

/teba