Daka Refoods planer om at lave et biogasanlæg til madaffald på Sjælland er indtil videre sat på pause.

- Der er sket nogle ændringer i subsidieordningerne som gør, at økonomien skal genovervejes i det. Vi har en stor indsamling af madaffald på Sjælland allerede i dag, men vi kører den til Jylland, og det er ikke en optimal løsning, siger Per Dunkelskov Thomsen, der er forretningsudviklingsdirektør i Daka.

Daka Refood har blandt andet en aftale med Horsens Kommune og en række fødevarevirksomheder i hele landet om at indsamle og genanvende madaffald og brugt stege- og friturefedt. Madaffaldet bruges så i produktionen af biogas.

Sjællandsk affald til Jylland

Problemet er, at Daka længe har haft et ønske om at etablere et anlæg på Sjælland, og nu håber Per Dunkelskov Thomsen, at der kommer ændringer i regelsættet, som igen vil gøre et sådant anlæg rentabelt.

Som det er nu, så køres alt det sjællandske madaffald til Dakas anlæg i Horsens, hvilket både er dyrt og ikke særligt hensigtsmæssigt på klimafronten.

Derudover ville det sjællandske madaffald især kunne komme til gavn for de sjællandske økologer, der på grund af en generel mangel på økologiske husdyr mangler en del næringsstoffer til deres marker. Disse næringsstoffer må de fleste økologer derfor hente i gylle fra konventionelle landbrug.

Nyt regelsæt til september

I forhold til det nyeste udspil fra Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer, der peger på, at konventionel gødning til økologer fremover skal udfases i endnu højere grad, vil et sjællandsk biogasanlæg til madaffald ifølge Per Dunkelskov Thomsen derfor være ekstra velkomment.

- Man har besluttet, at madaffald ikke må gå til afbrænding fra 2024. Så der får vi nogle næringsstoffer, der kan gøres brug af. Udfordringen er at få brugt næringsstofferne de rigtige steder, og det bliver svært uden et biogasanlæg på Sjælland.

De nye regelsæt for energiforliget ser endeligt dagens lys i september. Her vil Daka kunne tage endelig stilling til, om det vil være rentabelt for dem at arbejde videre med et anlæg på Sjælland, udtaler Per Dunkelskov Thomsen til Effektivt Landbrug.

Planerne var, at anlægget på Sjælland skulle kunne håndtere 130.000 tons madaffald årligt, hvilket ville have kunnet dække cirka 20 procent af økologernes nuværende behov for gødning.