Danske Svineproducenter melder nyt Danavl til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, oplyser foreningen i en pressemeddelelse.
Det nye Danavl P/S, der efter flere års sagsbehandling i september fik det grønne lys fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til at gå i luften, misbruger sin dominerende stilling på markedet til at tilbyde svineproducenterne unfair vilkår i nye kontrakter, som lige er udsendt, mener Danske Svineproducenters formand, Henrik Mortensen.
Han har nu på ny rettet henvendelse til styrelsen for at få dem til at forholde sig til konstruktionen, der fremover alene skal står for salget af DanAvl-genetik i udlandet.
I mens man venter på en tilbagemelding fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen opfordrer Danske Svineproducenter sine medlemmer til at lade kontrakterne ligge urørte i skuffen de næste par uger.
Urimelig fremgangsmåde
I en pressemeddelelse fra foreningen, lyder det, at det nye DanAvl i disse dage udsender de første genforsyningsaftaler ud via Ornestation Mors og Hatting. Det er kontrakter, som skal underskrives inden udgangen af januar, hvis sædleverancerne skal fortsætte i februar.
- Der er benyttet en fremgangsmåde, som er helt urimelig, og indholdet i kontrakterne er også helt urimeligt, siger formand for Danske Svineproducenter Henrik Mortensen.
Han mener, at det blandt andet er urimeligt, at der »tilbydes« en bindingsperiode på mindst 12 måneder og op til 36 måneder. Det er en periode, som er op til dobbelt så lang tid som i de gamle aftaler til udenlandske producenter. Oveni forbeholder Danavl P/S sig ydermere ret til at hæve priserne med kort varsel.
- I mine øje er dette ikke et værdigt tilbud fra et selskab, når det hedder sig, at vi selv bestemmer over det, siger Henrik Mortensen, som oplyser, at der også kommer prisstigninger fra day one fra det nye selskab.
- Den nye aftale rummer både genafgifter og bidrag til det nye selskab, men det er dog stigninger, som er ret uigennemskuelige. Jeg har regnet ud, at jeg for min egen bedrift med en 12 måneders kontrakt vil imødese en prisstigning i genetikforsyningsafgift på 60 procent, siger Henrik Mortensen.
Han forklarer videre, at han mener, at informationsniveauet ikke er særligt højt fra det nye selskabs side. Derfor ved han det ikke med sikkerhed, men han hører på vandrørene, at tilsvarende nye aftaler med store prisstigninger ikke er noget, som er på vej ud på de øvrige europæiske markeder. Og det til trods for, at det ellers er salget i udlandet, som har været hovedargumentet for at styrke business casen i det nye Danavl.
- I stedet vælger selskabet åbenbart at lægge hårdt fra land og malke deres egne ejere, allerede inden det nye selskab er to måneder gammelt, og det er ganske urimeligt, erklærer Henrik Mortensen.
- Desværre kommer det efterhånden ikke bag på mig, at vi ejere kommer til at holde for som det første.
Effektivt Landbrug er ved at indhente kommentarer fra Landbrug & Fødevarer.