EU åbner for melormepulver i fødevarer: Ny milepæl for bæredygtige proteiner?
Den franske virksomhed Nutriearth har fået grønt lys til at bruge UV-behandlet melormepulver i fødevarer som brød, pasta og ost. EU's beslutning ses som et skridt mod en mere bæredygtig fødevareproduktion, men insektindustrien kæmper stadig med udfordringer.
![Melpulver fra melorme kan måske i en ikke så fjern fremtid blive et mere almindeligt alternativ til fx hvedemel i køkkener i Europa. Arkivfoto: LandboUngdom](https://cdn.lfmedia.dk/cmscontent/media/pagecontent/xsthumb/149720.webp)
Melpulver fra melorme kan måske i en ikke så fjern fremtid blive et mere almindeligt alternativ til fx hvedemel i køkkener i Europa. Arkivfoto: LandboUngdom
En ny EU-forordning tillader nu brugen af melormepulver i en lang række fødevarer, hvilket åbner døren for en mere bæredygtig proteinkilde i europæernes kost.
Siden 10. februar 2025 har Nutriearth, en fransk producent af insektbaserede ingredienser, fået lov til at anvende pulveret i produkter som brød, pasta, forarbejdede kartoffelprodukter, ost og endda frugt- og grøntsagskompotter.
Insekter som fremtidens protein
Beslutningen bliver hilst velkommen af investorer i alternative proteiner. Stéphane Roussel, partner i European Circular Bioeconomy Fund (ECBF), ser et enormt potentiale i melormepulverets fremmarch:
- Insekter kan spille en nøglerolle i fremtidens kost. At EU nu godkender UV-behandlet melormepulver til menneskeføde viser, at accepten af denne sektor vokser. Insektproteiner er ikke bare et bæredygtigt alternativ til traditionelle proteinkilder – de kan også være en løsning på globale fødevare- og ressourceudfordringer, siger han i en pressemeddelelse.
Insektprotein er især interessant i lyset af den stigende efterspørgsel på alternative proteinkilder. Det kan både reducere behovet for animalsk protein og aflaste presset på verdens fiskebestande, der i dag lider under massiv overfiskning.
Økonomiske udfordringer skygger for optimismen
Men trods optimismen er det ikke alt, der går glat i insektbranchen. Flere virksomheder i sektoren har oplevet økonomiske vanskeligheder, heriblandt de franske producenter Ynsect og Agronutris, som begge har kæmpet med at få økonomien til at hænge sammen i industriel skala.
Samtidig er der fortsat en barriere i forhold til forbrugeraccept i Vesten. Mange forbrugere er stadig skeptiske over for tanken om at spise insekter – trods deres bæredygtige og ernæringsmæssige fordele.
Kan aflaste verdenshavene
En af de helt store fordele ved insektprotein er dets potentiale til at erstatte fiskemel, der i stor stil bruges i akvakultur og dyrefoder.
I dag bliver enorme mængder småfisk som ansjoser fisket op af verdenshavene for at blive lavet til foder, hvilket skaber ubalance i de marine økosystemer.
Her kan insektprotein ifølge eksperter være et bæredygtigt alternativ. Det giver mulighed for at mindske presset på havets ressourcer, samtidig med at fodereffektiviteten bevares.
EU kan gøre mere
Selvom godkendelsen af UV-behandlet melormepulver til menneskeføde er et vigtigt skridt, mener Roussel, at EU kan gøre mere for at styrke insektindustrien. Ét af de vigtigste skridt vil være at tillade brugen af organisk husholdningsaffald som foder til insekter.
- For at insektindustrien virkelig kan blomstre, skal der åbnes op for flere bæredygtige foderkilder. At bruge organisk affald til at opdrætte insekter vil både reducere madspild og gøre produktionen endnu mere cirkulær, siger han.
Insekter på menuen?
Spørgsmålet er nu, om forbrugerne vil tage imod melormepulveret med åbne arme – eller om tanken om insektbaserede fødevarer stadig vil vække skepsis.
Uanset hvad er EU’s beslutning endnu et bevis på, at alternative proteinkilder bliver en vigtig del af fremtidens fødevareindustri.
Og måske er det bare et spørgsmål om tid, før melormepulver bliver lige så almindeligt som hvedemel i europæiske køkkener.