Trods manglende inspiration: Bælgfrugterne vinder frem hos danskerne
Danskerne spiser flere linser, bønner og ærter end tidligere, men kun en tiendedel af den anbefalede mængde. En udvikling, Bælgfrugtpartnerskabet vil skubbe frem.

Pressefoto
Danskerne har for alvor fået øjnene op for bælgfrugter. De mest flittige spiser i dag omkring 10 gram dagligt – en markant stigning fra 2-5 gram for otte år siden, viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet. Men Fødevarestyrelsens anbefaling lyder på 100 gram om dagen.
- Hvis vi for alvor skal få flere bælgfrugter på danskernes tallerkner, så skal vi have dem ind i den mad, som vi allerede spiser, og de retter vi kender, siger Marie-Louise Boisen Lendal, direktør i Tænketanken Frej, der står bag Bælgfrugtspartnerskabet, finansieret af Lidl, i en pressemeddelelse.
Her samarbejder mere end 80 organisationer om at gøre bælgfrugterne mere attraktive i hverdagen.
- I Lidl ser vi sundhed som en af de helt afgørende dagsordener... Men der er stadig et stykke vej til de 100 gram, og derfor er Bælgfrugtspartnerskabets arbejde stadig enormt vigtigt, siger Claus Krogh, Head of Corporate Affairs i Lidl.
Undersøgelsen viser, at 64 procent af børnefamilierne gerne vil spise flere bælgfrugter, primært af hensyn til sundhed, klima og økonomi. Men manglende inspiration er en barriere: Kun 14 procent oplever, at butikker giver ideer til brug af bælgfrugter.
Nu handler det, ifølge Marie-Louise Boisen Lendal om at vise danskerne, hvor mange lækre retter man kan lave med bælgfrugter.