En investering på 75 millioner newzealandske dollar (277,5 millioner danske kroner).

Så meget vil den newzealandske mejerigigant Fonterra bruge på at udvide sin smørproduktion på Clandeboye-mejeriet i South Canterbury.

Miles Hurrell, adm. direktør i Fonterra, forklarer i en pressemeddelelse, at mejeriet i forbindelse med årsregnskabet for 2025 fremlagde en strategisk plan, hvor der samlet set skal investeres op til 1 milliard newzealandske dollar (3,7 milliarder kroner) over de næste tre til fire år i projekter, der vil generere yderligere værdi for landmænd og øge driftsomkostningerne.

- Vi har sagt, at vi gennem fokuseret implementering af strategien sigter mod at vores indtjening skal være tilbage på niveau med regnskabsåret 2025 inden regnskabsåret 2028, hvis Mainland Group-forretningen frasælges, siger han og tilføjer:

- Denne investering understøtter dette mål ved at øge vores produktion af et produkt med høj værdi og forbedre vores produktmix ved at tilføre værdi til mælkefedt.

Udvidelse af smørproduktionskapacitet

Den nye investering vil øge Clandeboye-mejeriets nuværende smørkapacitet med op til 50.000 ton om året og kan producere forskellige varianter til både globale industrikunder og professionelle køkkener.

Derudover vil anlægget kunne fremstille produkter med Halal- og Kosher-certificering, hvilket, ifølge direktøren, er med til at styrke Fonterras adgang til vigtige internationale markeder.

Vicedirektør i Fonterra, Anna Palairet, mener ligeledes, at udvidelsen af Clandeboye-mejeriet er med til at styrke Fonterras netværk på Sydøen, da det vil forbedre fleksibiliteten og robustheden.

- Denne investering er en del af Fonterras bredere strategiske anlægsplan, der understøtter langsigtet vækst inden for mejerikategorier med høj værdi, siger hun og tilføjer:

- Udvidelsen vil skabe 16 nye job på stedet og dermed støtte den lokale økonomi.

Miles Hurrell er adm. direktør i Fonterra.

Miles Hurrell er adm. direktør i Fonterra.

Tredje investering på Sydøen

Udvidelsen af Clandeboye-mejeriet begynder i december 2025, mens man forventer, at driften kan begynde i starten af 2027. Det første produkt forventes at være klar til produktion i april samme år.

Den nylige investering er dog langt fra den første Fonterrra har gjort sig på Sydøen det seneste år.

Tidligere har man afsat 75 millioner newzealandske dollar (277,5 millioner kroner) til et avanceret proteinanlæg i Studholme, som skal betjene markedet for medicinsk og sportsnæring.

Man har også investeret 150 millioner newzealandske dollar (555,4 millioner kroner) i et nyt UHT-flødeanlæg i Edendale, der forventes at stå færdigt i andet halvår af 2026.

Derudover har Fonterra også investeret 64 millioner newzealandske dollar (236,9 millioner kroner) i at omstille to kulkedler på Clandeboye-mejeriet til træpiller som et led i mejeriets målsætning om at udfase kul inden 2037.

Business