Sønderborg bliver de kommende år centrum for et grønt eksperiment, hvor danske bælgfrugter skal dyrkes, forarbejdes og spises lokalt. Kommunen får 2 millioner kroner gennem det landsdækkende projekt »Dansk BælgBoost«, der skal løbe frem til 2029.

Landbruget får en nøglerolle. Mindst ti landmænd på landsplan – heraf flere fra Sønderborg-området – skal dyrke linser, ærter og hestebønner og afsætte dem lokalt.

- Det er svært at producere danske bælgfrugter i dag, men der er flere lokale landmænd, der har vist interesse for at dyrke bælgfrugter. Det gælder også om at få afprøvet, hvordan der kan ske en lokal forarbejdning af fødevarerne, så de leveres til lokale køkkener, siger Tom Hartvig Nielsen, formand for Udvalget for Bæredygtighed og Landdistrikter i Sønderborg Kommune i en pressemeddelelse.

Målet er at erstatte en del af kødforbruget med danske bælgfrugter – til gavn for både klima og sundhed. Ifølge Concitos klimadatabase udleder et kilo hakket oksekød 51 kilo CO2e, mens kidneybønner nøjes med 1,2 kilo.

Projektet ledes af Seges Innovation i samarbejde med 11 partnere på tværs af værdikæden og støttes af Fonden for Plantebaserede Fødevarer.

Business