Sønderjysk smede-duo skabte skræddersyet gyllevogn: - Vi kunne godt bygge en mere

Peter Langholz (26) og Sebastian Staugaard (28) gik for tre år siden sammen om at stifte smedevirksomheden Langholz. Indtil videre har de skudt med forretningsmæssige spredehagl, men håber på at kunne fokusere deres satsninger. Efter deres seneste projekt, hvor de byggede en tilpasset gyllevogn, retter de nu blikket mod landbruget.

Virksomheden producerer blandt andet bålsted med grill, tagplade-aftrækkere, redskabsskuffer og meget mere, men håber på at kunne fokusere sine produkter og markedsføre sig mere konkret. - På nabogården arbejdede jeg alt, hvad jeg kunne komme til med smedeopgaverne, indtil jeg startede i lære som klejnsmed, fortæller Sebastian Staugaard. - Da bygningen kom til salg, købte vi den og maskinerne. Det var ikke noget problem at stå op kl. 5 og så bare ud og i gang – 10 dage i træk. Jeg ved ikke, hvor al den energi kom fra – men i dag er vi stadig drevet af den samme gejst, fortæller Sebastian Staugaard. - Vi leverer en del til enkeltmandsvirksomheder, der kører ud og laver reparationer ude i landbrug. De har ikke altid de maskiner, der skal til for at løse opgaven. Så kommer de her forbi og får tegnet, skåret, bukket og svejset, og så leverer de til slutkunden, siger Sebastian Staugaard. - Det er formentlig vores størrelse, der gør, at vi kan være omstillingsparate. Men det har da været en udfordring. Det har været lange timer for os alle sammen, men det er lykkedes. Vi har lagt olie, sved og tårer i det, fortæller Peter Langholz om gyllevognsprojektet. - Selvom vi sidder lige overfor hinanden til hverdag, kan der af og til gå flere dage imellem, at vi egentlig rigtigt får kigget hinanden i øjnene og talt sammen. Så går vi lige en tur ned i mosen. Det er ligesom vores mødelokale, hvor vi taler sammen om strategier og alt muligt andet, siger Sebastian Staugaard.

- Som helt ung havde jeg en kammerat, hvis far var smed, og da man var derude på besøg, fik man lov at bygge en masse forskelligt. Det, synes jeg, var »galt« (meget, red.) spændende. Jeg havde altid syntes, landbruget var fedt, og derfor fik jeg lov til at svejse en plov sammen. Så gik den i stykker: »Nå – hvad gør vi så, for at den bliver stærkere?«

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også