Udfordrende år giver bundlinje-tilbagegang for dansk møllevirksomhed

Årsregnskabet 2022 for Valsemøllen A/S viser, at råvare- og energiprisstigninger har sat et vist aftryk på bundlinjen. Årets resultat lander på 25,7 millioner kroner.

Den danske møllevirksomhed med lokationer i Esbjerg, Svendborg og Køge kom ud af 2022 med en omsætning på 780 millioner kroner og et samlet resultat på 25,7 millioner kroner, viser selskabets seneste årsregnskab.

- Det har været et meget udfordrende år med flere uforudsete forhindringer, der har gjort tingene lidt svære. Det er blandt andet råvarepriser og emballage- og energiomkostninger, der er stukket i vejret, og samtidig en forbrugeradfærd, der igen har taget krumspring, siger adm. direktør Niels Brinch-Nielsen fra Valsemøllen i en pressemeddelelse.

Årsregnskabet viser, at Valsemøllen har løftet den samlede omsætning ift. tidligere år, hvilket bunder i prisstigninger og en øget eksport af økologiske kornprodukter. Resultatet viser samtidig en tilbagegang på bundlinjen på cirka 9 millioner kroner, hvilket dog anses som et forventet og tilfredsstillende resultat i et yderst turbulent år.

Omstillingsparat organisation

I takt med at korn- og energipriserne stak i vejret har man hos Valsemøllen løbende arbejdet med konkrete initiativer i alle afdelinger, som kunne imødegå udviklingen.

- 2022 handlede først og fremmest om at tilpasse sig den nye virkelighed, der ramte os, da krigen i Ukraine brød ud. Det skabte kolossale prisstigninger på kornet, som vi aldrig har set det før, og samtidig måtte vi forholde os til energipriser med meget store udsving. Det fik os blandt andet til at igangsætte nye tiltag både i møllerne og i produktudvikling med fokus på at effektivisere og med øjne på økonomien, fortæller adm. direktør Niels Brinch-Nielsen.

- At vi kommer ud af 2022 med skindet i behold, skyldes i høj grad vores omstillingsparate medarbejdere og samtidig loyale kunder, som vi kan have et tæt og godt samarbejde omkring udfordringerne med, fortsætter Niels Brinch-Nielsen.

En del af overskuddet geninvesteres med vægt på nye tiltag inden for plantebaserede råvarer, bæredygtighed og klima. Netop nu arbejdes der på en ny havremølle, som kan muliggøre en endnu større produktion af havregryn og andre havrebaserede produkter.

- Selvom de danske forbrugere i 2022 fik noget af en inflationsforskrækkelse, så ser det ud til, at vi kigger mod lysere tider, hvad det angår. Derfor tror vi også på, at den vigtige, grønne agenda er på vej tilbage, og vi arbejder målrettet for at kunne imødekomme både forbrugere og kunder på denne dagsorden. Derfor er det også naturligt for os at investere yderligere i lige præcis havre, som vi anser som en af fremtidens vigtige madvarer med sin sunde og klimavenlige natur, siger Niels Brinch-Nielsen.

Læs også