Erhverver sit ottende anlæg: Biogaskæmpe køber østjysk biogasanlæg

Biogasproducent- og energiudvikleren BioCirc Group fortsætter væksten med erhvervelsen af sit ottende biogasanlæg i form af det Hammel-baserede Frijsenborg Biogas. Som en del af aftalen slutter Bendt Wedell, Danmarks største private jordbesidder, sig til ejerkredsen hos biogasproducenten.

Markedet for biogas i Danmark har oplevet en eksplosiv udvikling igennem det seneste års tid, og et par storspillere har meldt sig på banen som toneangivende i denne del af energisektoren.

En af dem er BioCirc Group, der blev stiftet i 2021. Det relativt unge selskab, der i løbet af 2023 allerede har foretaget tre opkøb i biogassektoren, har netop erhvervet Frijsenborg Biogas i Hammel. Det markerer det ottende i rækken af strategiske erhvervelser for BioCirc, dermed det fjerde opkøb i år. Det skriver BioCirc i en pressemeddelelse.

Taler ind i ambitionen

Frijsenborg Biogas har en årlig produktion på 14 millioner kubikmeter biogas. Det svarer rundtregnet til gasforbruget i 10.000 danske hjem – et vigtig bidrag til, at omkring 40 procent af Danmarks gasforbrug i 2022 var grønt.

Bertel Maigaard, adm. direktør for BioCirc Group, mener, at erhvervelsen af Frijsenborg Biogas er et naturligt skridt i virksomhedens mission om at fremme bæredygtig energiproduktion i Danmark.

Ambitioner, der fortsat er høje.

- Vores ambitioner i Danmark er fortsat store, og vi vil fortsætte med at udvide vores aktive produktioner og undersøge yderligere områder, hvor der er behov for at etablere biogasproduktion. I vores optik er landbruget en værdifuld facilitator for, at andre sektorer såsom transportsektoren og industrien generelt kan nå reduktionsmålene i 2030, fortæller Bertel Maigaard.

Bendt Wedell, der er ejer af Wedellsborg på Fyn samt Frijsenborg, er også begejstret for salget af Frijsenborg Biogas og mener, at det er kommet i kyndige hænder.

- Salget af Frijsenborg Biogas er en naturlig udvikling for driften af anlægget. Med BioCircs organisation og knowhow får vi en ejer, der kan videreføre den positive udvikling, som Frijsenborg Biogas allerede er startet på og fortsat vil fokusere på i fremtiden. Vi har haft en god proces omkring aftalen, og vi ser frem til at fortsætte i det spor fremadrettet, siger Bendt Wedell.

Bendt Wedell er Danmarks største private jordbesidder og er med salgsaftalen om sit biogasanlæg kommet med i BioCirc’s ejerkreds.

Mange grønne applikationsmuligheder

Nogle af de bæredygtige ambitioner, der driver Frijsenborg Biogas, er, at man allerede nu har indsendt en ansøgning for et CCS-system, som skal opfange og lagre CO2, der efterfølgende kan videredistribueres og kunne anvendes i produktionen af e-metanol.

Ligeledes er der planlagt integration af en lokal solcellepark, der i kombination med eksisterende vindmøller skal gøre Frijsenborg Biogas’ produktion endnu grønnere.

I forhandlingerne er parterne kommet tættere på hinanden, hvilket har skabt en åbning for at udforske yderligere muligheder for at øge samarbejdet. Som en del af aftalen drøfter parterne et bredere samarbejde omkring at opføre en planlagt solcellepark i Middelfart Kommune. Energiprojektet er på 70 hektar, hvilket forventes at kunne dække op mod 20.000 husstandes årlige strømforbrug.

Begge parter ser positivt på at indgå i et dybere samarbejde, da der i kompetencefeltet mellem parterne kan findes mange interessante synergier for fremtidige projekter.

- Forløbet har været meget positivt, og vi ser frem til at arbejde videre som partnere. Processen viser, hvor vi er på vej hen som virksomhed, da vi starter med et biogasfokus, og nu ser ind i mulighederne ved at arbejde tættere sammen om et større solprojekt, siger Bertel Maigaard og fortsætter:

- I takt med at vores danske biogasportefølje vokser, vil vores fokus blive bredere, og etablering og opkøb af andre energiformer, vil blive mere centralt. I vores eksisterende forretning vil vi fortsætte med at udvide vores biogasproduktion, kontinuerligt med vores fokus på at etablere cirkulære landbaserede energiøer.

Med sine nu otte anlæg er BioCircs årlige biogasproduktion oppe på cirka 170 millioner kubikmeter grøn gas. Dermed leverer BioCirc leverer cirka, hvad der svarer til 120.000 husstandes årsforbrug.

Læs også