En stald til fremtidssikring af produktionen

Det er hovedsageligt byggerier i beton med stål eller træspær som Kjargaard Byg opfører rundt i landet, og det er også den type staldbyggeri, som Martin Boe Madsen sværger til – Et byggeri der kan holde evigt, hvor kun inventaret skal skiftes ud. - Vi har 78 mand i arbejde og lige nu er vi i gang på cirka 30 byggepladser fordelt over hele landet, og det er hovedsageligt større projekter, fortæller salgs- og projektchef i Norge hos Kjargaard Byg, Willy Højer Pedersen. Det er Martins Rozmiss fra Kjargaard Byg der er byggeleder på projektet hos Martin Boe Madsen, og dermed ham der har den daglige kontakt med bygherre.

- Vi har 78 mand i arbejde og lige nu er vi i gang på cirka 30 byggepladser fordelt over hele landet, og det er hovedsageligt større projekter, fortæller salgs- og projektchef i Norge hos Kjargaard Byg, Willy Højer Pedersen, der dermed kan bekræfte, at der fortsat er travlhed i byggebranchen.

Et af de projekter som Kjargaard Byg netop arbejder på nu, er en tvillingestald med plads til en årlig produktion på 22.000 slagtesvin hos Martin Boe Madsen på hans ejendom beliggende på Fyn. Her er det Henrik Villumsen der har stået for salget af projektet, mens Martins Rozmiss er byggeleder.

Stalden placeres lige ved siden af den eksisterende klimastald med smågrise fra 7-30 kg, og er med dimensioneringen med til at fuldende ønsket om at kunne samle slagtesvinene på én ejendom i stedet for de nuværende fem, når de andre er nedslidte.

- Vi præsterer stadig gode resultater i de andre bygninger, hvoraf nogle er lejede, så det fortsætter vi i første omgang med, og køber så de ekstra grise ind, som der skal til, for at fylde de nye stipladser her, forklarer Martin Boe Madsen, der i dag samlet driver en produktion på 600 søer, 27.000 slagtesvin og 325 hektar planteavl.

- Når det nuværende byggeri står færdigt til november, kan vi producere tæt ved 50.000 slagtesvin årligt, forklarer svineproducenten.

Keep it simple

Martin Boe Madsen påpeger, at det for ham handler om at få bygget nogle gode kvadratmeter til en fornuftig pris, hvor han kan få nogle grise igennem med den nyeste teknologi.

- Det er »keep it simpelt« - et kedeligt byggeri med »copy paste« derned ad, kalder svineproducenten videre projektet, da han forklarer, at stierne bliver med de velkendte mål 2,40x4,80, da det bare fungerer godt.

Der er valgt brede inventarlåger, én foderautomat pr. to stier og spalter i tre fjerdedele af stien.

- Vi gør det, som vi ved fungerer i de gamle stalde, påpeger svineproducenten, der dermed heller ikke har mere fast gulv, end der kræves, da fast leje ifølge hans vurdering bare er lig med svineri og ammoniak i staldmiljøet.

Der er derimod valgt gyllekøling, kombi-diffus ventilation da det er rart i varme periode, hvilket den ekstra loftshøjde på 2,90 meter også kan være.

Planmæssigt projekt

Martin Boe Madsen har selv stået for aftaler om el, VVS, ventilation, inventar og aftalerne med entreprenøren der har stået for udgravning. Her er det lokale håndværkere, der er valgt til at varetage opgaverne, mens det er Kjargaard Byg, der har totalentreprisen på selve råhuset.

- Det er først nu, hvor der ikke længere er flere ubekendte, at jeg begynder at kunne slappe lidt af. Det er jo altid det her med udgravningen, der er lidt spændende i forhold til, hvad man finder, ligesom vejr og vind kan drille. Men nu er rammerne sat, påpeger han om projektet, hvor elementerne ventes rejst i uge 32, hvorefter der to måneder senere gerne skal stå en færdig bygning, der er klar til brug ultimo november.

Indtil videre har der ifølge bygherrer intet været at pege fingre af. Det gælder også i forhold til processen med byggetilladelse.

- Assens Kommune skal virkelig have stor ros. De har været effektivt, samarbejdsvillige og meget imødekommende, påpeger Martin Boe Madsen.

Kun de nye regler vedrørende udledning af regnvand har skubbet tingene i 6-7 uger.

Der bygges til slagtesvin

Ifølge Willy Højer Pedersen, så er det hovedsageligt byggerier i beton med stål eller træspær, som Kjargaard Byg opfører rundt i landet.

- Lige nu er det hos svineproducenter, næsten kun slagtesvinestalde der opføres. Vi har ikke meget byggeri i gang til søer, fortæller projektchefen.

Kjargaard Byg, der driver entreprenørvirksomheden som en særskilt virksomhed fra landbruget beliggende mellem Sunds og Ikast, har normalt også mange projekter på kvæggårde i gang i Norge. Det satte coronaen imidlertid en stopper for, da det krævede 14 dages karantæne for medarbejderne både før og efter 14 dages arbejde.

- Flere af de folk der går på projektet her hos Martin Boe Madsen, plejer derfor normalt at være i Norge, påpeger Willy Højer Pedersen, der dog forventer, at byggeriet i Norge igen kan begynde til august.

Hovedsageligt er det landbrugsbyggeri, som Kjargaard Byg har været kendt for at stå bag, men virksomheden er også godt på vej ind i industrien.

Læs også