Byggebranche nærmer sig rekordniveau

Der er et boom i byggebranchen, hvor antallet af beskæftigede nærmer sig niveauet omkring finanskrisen tilbage i 2008.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik var beskæftigelsen i fjerde kvartal af 2021 på 188.000 personer. Det er 2.000 flere end et kvartal før.

Niveauet nærmer sig dermed niveauet fra 2007, der er den hidtidige rekord i statistikken, som har tal fra år 2000 og frem.

I starten af 2022 vil byggebeskæftigelsen dog, ifølge flere eksperter, nærme sig det højeste i over 40 år. Og det får flere af dem til at advare mod en overophedning, som den man så op til finanskrisen i 2008. De frygter, at den høje byggeaktivitet vil skubbe yderligere til en generel mangel på arbejdskraft, der er i Danmark lige nu, og i sidste evne skade konkurrenceevnen i dansk økonomi.

Det går godt i dansk økonomi

Det går nemlig godt i dansk økonomi, hvor en del af fremgangen skyldes, at der har været godt gang i boligmarkedet, hvor der ofte skal bruges håndværkere.

Samtidig har man fra politisk hold i 2020 sløjfet lofterne for anlægsinvesteringer og hævet dem i 2021.

Forventet beskæftigelsen er toppet

Da corona ramte landet i foråret 2020, dykkede beskæftigelsen i branchen efter en næsten uafbrudt stigning siden 2013. Siden er udviklingen i den grad vendt. I slutningen af 2020 blev niveauet fra inden corona hentet, og siden er det vokset yderligere.

Hos brancheorganisationen Dansk Industri forventer man, at beskæftigelsen nu har toppet. Det skyldes, at virksomhederne mangler hænder, og at materialerne er blevet dyrere.

Læs også