Tvivl om mulighed for at afvise nationale planer

I den kommende landbrugsreform er flere beslutninger lagt op til det enkelte land, og der skal formentlig meget til, før Europa-Kommissionen blander sig.

Et af den nye tiltag ved den kommende landbrugsreform i EU er, at hvert land skal skrive en national strategi, der definerer, hvordan man som land vil sørge for, at man lever op til de hensigter, som EU's institutioner og medlemslande er blevet enige om i reformaftalen.

Således er mere af udmøntningen af reformen lagt op til det enkelte land. Strategien skal blot kunne godkendes af Europa-Kommissionen. For skrappe krav, der er til for eksempel det enkelte medlemslands klimaambitioner kommer således til at være op til, hvor kommissionen sætter barren, når den skal godkende de nationale strategier.

Men der skal formentlig meget til, før en national strategi vil blive afvist. Sådan lyder det i hvert fald på tonen fra landbrugskommissær Janusz Wojciechowski.

- Jeg kan ikke forstille mig en situation, hvor kommissionen vil afviser en strategisk plan forberedt af medlemsstaterne, siger Janusz Wojciechowski således til mediet Euractive.

Deadline kan blive udskudt

Der har især været diskussion om, hvorvidt det skulle være et krav, at de strategiske planer kunne leve op til den europæiske klimahensigt Green Deal, men efter færdiggørelsen af reformen tyder intet på, at det vil blive et krav for godkendelse.

Kommissæren udtaler i stedet, at han tror på, at landene har flyttet sig så meget på klimaområdet, at det ikke bliver et problem.

Deadline for de nationale strategier er som udgangspunkt 1. januar, men flere lande har allerede bedt om at få den udskudt til 1. april. Det er Europa-Kommissionen dog ikke imødekommet endnu. Det vil nemlig gøre det endnu sværere at nå at få den samlede reform klar til at træde i kraft 1. januar 2023, da forhandlingerne om en reformaftale blev ved med at trække ud hen over foråret og først blev indgået efter flere forsøg i slutningen af juni.

Oprindeligt skulle reformen have været trådt i kraft i januar i år, men det blev spoleret af de budgetforhandlinger, der fulgte i kølvandet på Storbritanniens udtræden af EU.

Læs også