Vil bruge landbrugsstøtte på at blive uafhængig af russisk energi

Europa-Kommissionen åbner i nyt forslag for, at lande kan bruge penge fra landbrugsstøtten til at producere energi, der skal gøre EU mere uafhængige af Rusland

EUs landbrugsstøtte skal kunne bruges til at producere grøn energi. Sådan lyder et forsalg fra Europa-Kommisionen. Forslaget har til formål at skubbe EU i en retning, hvor man er mindre afhængige af den russiske energi. 

Ifølge planen REPowerEU vil kommisionen således give medlemslande mulighed for at flytte penge fra landbrugssektoren over til energiproduktion, hvis man vil det i det enkelte medlemsland. 

Kommisionen lægger op til, at man kan bruge støttekronerne fra landbruget til at øge produktionen af biogas og vedvarende energi. 

Forslaget kommer dog på et tidspunkt, hvor der ikke ndvendigvis er støtte til at fjerne penge fra fødevareproduktion.

Også brug for fødevarer

Krigen i Ukarine har således også som bekendt skabt et stort fald i udbuddet af fødevarer, og derfor er det ikke givet, at man i parlamentet vil nedprioritere landbrugsområdet. Mange i parlamentet ser gerne en en øget produktion for at forsøge at ersatte noget af den produktion fra Rusland og Ukraine, der går tabt på verdensmarkedet på grund af krigen, og de efterfølgende sanktioner mod Rusland. 

Talsmand på området i Europa-parlamentet for den konservative gruppe EPP, Herbert Dorfmann, har da også kritiseret forslaget i kraftige vendinger over for netmediet Euractive.com 

- At lave initiativer, der skal tage fra fødevarer til at producere biogas, det betragter jeg som værende amoralsk i den nuværende situation, siger den italienske ordfører. 

Hvis muligheden for at bruge støttekroner fra landbrugspolitikken på energiproduktion, vil det i givet fald kun træde i kraft i de enkelte medlemslande, såfremt der er flrtal i de enkelte landes parlamaneter. Det ville således være forligskredsen bag landbrugsforliget fra efteråret 2021, som skulle tage dene beslutning i det danske Folketing.Læs også