Biavl som julegave under træet

Etablerede danske biavlere gør meget for at hjælpe de nye kolleger på vej, for udfordringerne er større i dag end nogensinde.

Når en ny biavler melder sig til i de danske biavlerforeninger, bliver de taget godt imod.

- Vi har et fast program, hvor alt kører på skinner. På den måde sikrer vi, at de lærer om de nye udfordringer, som klimakrisen også bærer med sig, siger formand for Haderslev og Omegns Biavlerforening, Morten Roest.

Glædelig jul

Derfor er han også glad for Danmarks Biavlerforenings julegavekort – et medlemskab i foreningen.

- Der er mange, der går og overvejer biavl, og gavekortet kan give det sidste skub. Som jeg ser det, så er det kun en fordel, hvis man ikke ved noget om biavl.

-Alt for mange forsøger at lære sig selv om biavl og har set lidt på YouTube og nettet – og de lærer en masse fejl der, mener Morten Roest.

Biavlen har nemlig flyttet sig markant i de senere år blandt andet på grund af ny viden, men også i kraft af klimakrisen.

Jul uden sne

Den manglende kulde og sne betyder ifølge konsulent og tidligere formand i foreningen Poul Larsen, at skadedyr formerer sig selv i den tågegrå varme vinter.

- Derfor har EU også givet CAP-midler, så man kan finde frem til ”Best practices” for moderne biavl. Heri beskrives de bedste måder at drive biavl på, forklarer Poul Larsen.

Den lune vinter giver ikke kun flere skadedyr i Danmark, men i hele Europa.

- Derfor er vi også med i et citizen science-program, altså et borgerdrevet videnskabeligt program, hvor vi skal melde ind. De indrapporterede oplysninger bliver delt med forskere til gavn for Europas biavlere, fortæller Poul Larsen.

Stadig kaffe og kage

De nye uddannelser til praktiserende biavler og forskningsprogrammerne er vigtige, men kaffe og kage i klubhuset har dog stadig sin berettigelse.

- Det fungerer som en uformel erfagruppe, hvor man deler sin viden og lufter sine problemer, siger Morten Roest.

Haderslev og Omegns Biavlerforening har i 2023 fået seks nye ”elever” i deres biskole, og seks har skrevet sig op til 2024.

Følg EU-reformen her i avisen

EU får en ny fælles landbrugspolitik, Common Agricultural Policy (CAP). Den nuværende CAP er udløbet til nytår, og det betyder at et helt nyt sæt regler for, hvordan man får landbrugsstøtte, er trådt i kraft 1, januar 2023. Her i avisen følger vi implementeringen af de mange nye tiltag, regler og støttemuligheder, der følger med den nye CAP.

Hver uge vil vi beskrive, hvordan CAP-reformen rammer de danske landmænd, hvilke positive og negative konsekvenser ændringerne får for dansk landbrug, og vi vil følge med i, om de nye regler bliver implementeret efter hensigten.

Læs også