Toppolitikere om minkforløb: - Det stopper ikke her

Der er ingen undskyldning for brud på Grundloven. Derfor er fødevareministerens afgang ikke nok – både statsminister og regering bør gå af, lød budskabet fra Nye Borgerliges formand Pernille Vermund, der var blandt talerne ved gårsdagens traktordemonstration i Agerskov. Og hun var ikke den eneste toppolitiker, der var mødt op med hård kritik.

- Mogens Jensen er gået af i dag – men det stopper ikke hér. Mette Frederiksen må gå – regeringen må gå af. Vælgerne må tale.

Formand for partiet Nye Borgerlige, Pernille Vermund, lagde ikke fingrene imellem, da hun i går var blandt indlægsholderne i forbindelse med traktordemonstrationen i Agerskov, der var arrangeret af Agerskovgruppen.

Pernille Vermund evaluerede otte måneder med corona i Danmark og konkluderede, at regeringen med Mette Frederiksen i spidsen har brudt tilliden til den danske befolkning.

- Det har vist sig, at magt har været vigtigere end lov. Vi har nu ikke kun en corona-krise, men også en demokratisk krise i Danmark, fastslog Pernille Vermund.

Og hun mener, at forløbet omkring regeringens håndtering af minkavlerne i Danmark viser det med al ønskelig tydelighed:

-  Et ulovligt påbud om at aflive alle mink i Danmark. Hvad var det lige, der skete her? – 170 års folkestyre, der forsvandt. 

Fortsatte brud på loven

Pernille Vermund noterer sig samtidig, at end ikke, da regeringen fik kendskab til den manglende lovhjemmel omkring aflivningen af raske mink i Danmark, stoppede man aflivningen, men fortsatte ufortrødent.

- Man fortsatte aflivningen af raske mink uden lovhjemmel. Statsministeren forklarer lovbrud med fejl. Derfor står vi hér i dag. Nu er det folkets stemme, der må tale. Magtens folk har glemt, at det er folks liv, de skalter og valter med. Det er rigtige mennesker, der mister alt – hele livsværket, lød det fra Pernille Vermund.

Og Pernille Vermund lagde ikke skjul på, at hun er både imponeret og tilhænger af den folkelige modstand, som hun nu ser rejse sig – både ved demonstrationen i Agerskov og andre steder i landet.

-  Når jeg står her i dag med alle jer og alle traktorerne, er det bare for lækkert, og jeg bliver så glad. Vi kan ikke genoplive minkene, men vi kan genoplive folkestyret. 

Skræmmekampagner

Også Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl var yderst kontant i sin kritik af statsministeren og regeringen i det hele taget ved demonstrationen onsdag.

- Mette Frederiksen bør som Mogens Jensen tage sit gode tøj og gå, lød det fra Kristian Thulesen Dahl, der mener, at både regering og eksperter både har svigtet og kørt skræmmekampagner.

- Som eksempelvis, når man går ud og kalder Nordjylland for det nye Wuhan. Det er en måde at skræmme os på, lød det fra Kristian Thulesen Dahl, der mener, at der hele tiden har været savnet en »second opinion« omkring regeringens brug af eksperter.

Han mener, at ikke alle facts og informationer har været fremme i forbindelse med statsministerens og fødevareministerens udmelding omkring nedslagtning af alle mink i Danmark:

- Vi blev lokket til noget den 4. november. Vi har en enerådende statsminister, der ikke hører hjemme i et demokratisk samfund, konstaterede Kristian Thulesen Dahl. 

Sagen er ikke afsluttet

Venstrepolitiker og tidligere minister, Ellen Trane Nørby, var også blandt indlægsholderne ved gårsdagens demonstration.

Og det var især regeringens – og ikke mindst statsminister Mette Frederiksens – brud på grundloven, der fyldte i venstrepolitikerens kritik.

- Denne sag er ikke afsluttet med Mogens Jensens afgang. Den hér sag er der én beslutningstager, der står bag, og det er den socialdemokratiske statsminister Mette Frederiksen, fastslog Ellen Trane Nørby.

Hun noterede sig samtidig, at beslutningen fra statsministeren om aflivningen af raske mink er sket på et grundlag, der har været grundlovsstridigt.

- Det kan man ikke bare tørre af på Mogens Jensen eller embedsmænd. Mette Frederiksen har ikke været ude og se en minkavler i øjnene. Hun har ansvaret og må stå til ansvar.

Ellen Trane Nørby mener, at regeringen har brugt epidemiloven som et enevælde.

- Hvorfor inddrager man ikke Folketinget? – Fordi man havde mulighed for at gøre, som det passede én, konstaterede hun.

Læs også

Stordemo i Agerskov: - Det stopper ikke med Mogens Jensen
Stordemo i Agerskov: Det stopper ikke med Mogens Jensen