bannerPos

Alternativ: Landbrugselever kan hjælpe til i corona-krisen

Det er helt fint at vise samfundssind og hjælpe til på besætningerne i den nuværende situation - så længe det ikke går ud over undervisningen, siger Jens Munk Kruse, forstander på Dalum Landbrugsskole.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
16-03-2020 12:23
Det kan blive en mulighed for danske landmænd, der mangler arbejdskraft i den nuværende corona-krise at få hjælp fra landbrugselever. Men eleverne er stadig under uddannelse.

En række europæiske lande, blandt andet Polen og de baltiske lande, har valgt at lukke deres grænser i et forsøg på at tøjle coronavirus-udfordringen. Og det kan få betydning for danske landmænd, der har personer ansat fra de pågældende lande.

Men hvis man har brug for at få hjælp til arbejdsopgaver på den enkelte besætning, har man mulighed for at få hjælp fra elever på landbrugsskolerne. Til en vis grænse. For selv om der ikke er elever på landbrugsskolerne lige nu, modtager de stadig undervisning. Landbrug & Fødevarer har været i dialog med landbrugsskolerne, og melder nu ud til baglandet, fortæller områdechef i L&F, Anders Klöcker.

- Der er nogle elever, som jo har hænderne skruet rigtigt på, og har kendskab til det her område. Men de har selvfølgelig også undervisningspligt på distance, og har ikke fri og har eksamener fremadrettet, og det har vi jo også interesse i, at de klarer godt. Men de har også mulighed for at hjælpe til i nogle ydertimer, siger Anders Klöcker til Effektivt Landbrug.

Undervisningen fortsætter

Netop fokusset på, at eleverne fortsat er under uddannelse er vigtigt at holde, fortæller Jens Munk Kruse, der er forstander på Dalum Landbrugsskole.

- Fra undervisningsministeriet har vi fået at vide, at eleverne skal blive i undervisningen digitalt. Det foregår i almindelig undervisningstid. Eleverne går på skole, og det skal de selvfølgelig blive ved med. Eleverne har jo også travlt med undervisningen, siger han.

- Men hvis de har noget fritid til overs, er de selvfølgelig velkomne til at hjælpe til. Måske i første omgang på de bedrifter, hvor de er elever. Men det er vigtigt, at man ude på bedrifterne har respekt for, at eleverne stadig er under uddannelse, lyder det fra forstanderen.

Ifølge Anders Klöcker vil det være mest oplagt, hvis man i de enkelte landbrug primært vil have fokus på at få hjælp udenfor den normale skoletid mellem 8 og 16.

- Det kan være tidligt om morgenen. Hvis man står og mangler hænder til at malke, eller efter eftermiddagsprogrammet med fjernundervisning er slut, så opfordrer vi i den grad til, at man hos de lokale landmænd kontakter landbrugsskolerne og får hjælp til at finde nogle, der kunne være relevante her, siger områdechefen.

Rent statistisk set har Corona smitten ramt Danmark langt hårdere end både Polen og de baltiske lande. Officielt var der mandag morgen 864 Corona-smittede i Danmark mod 171 i Estland, 111 i Polen, 30 i Letland og ni i Litauen.

Nyt fund af corona i nordjysk mink

Fødevarestyrelsen har fundet Covid 19 i endnu en nordjysk minkfarm. Besætningen er underlagt skærpede restriktioner for at undgå smittespredning. Dog understreges det, at risikoen for smittespredning er minimal.

Danish Crown i Ringsted genåbner

Danish Crown har besluttet sig for at genåbne slagteriet i Ringsted fredag, hvor 250 af de godt 700 medarbejdere vender tilbage på slagteriet.

Smittetal stiger på slagteri

16 personer er nu ramt af COVID-19 på Danish Crowns slagteri i Ringsted, oplyser slagterigiganten.

Brug af masker på minkfarme bliver et krav

Nu skal alle, der kommer i minkbesætninger, bruge værnemidler for at beskytte mod smitte med COVID-19. Samtidig indleder Fødevarestyrelsen en overvågning af alle landets minkbesætninger for COVID-19.

Alle minkfarme skal testes for Covid-19

En række nye påbud til minkfarme om blandt andet øget overvågning for COVID-19 og brug af værnemidler betyder, at smittede minkbesætninger ikke fremover skal aflives.

Ingen fund af COVID-19 i 125 minkbesætninger

Fødevarestyrelsen har afsluttet en landsdækkende stikprøve-screening af minkbesætninger for COVID-19 uden at finde sygdommen.

Tönnies i tysk corona-stormvejr

Tysklands reproduktion af coronavirus – også kendt som smittetrykket - sprang fra 1,06 fredag til 2,88 i løbet af weekenden - stort set som et resultat af et udbrud på Tönnies’ slagteri i byen Gütersloh.

Udbredelsen af corona i mink skal undersøges

For at få overblik over udbredelsen af Covid-19 i de danske mink-besætninger, har regeringen besluttet at teste udvalgte minkfarme i hele Danmark. Fødevarestyrelsen har desuden udtaget positive Covid-19-prøver hos ny minkbesætning i Nordjylland.

Coronaudbrud i Tyskland stopper slagtning af søer

En større del af medarbejderne hos Westcrown i Tyskland er blevet testet positive for corona-virus. Derfor er alt udbening af søer slagtet i både Tyskland, Polen, Storbritannien og Danmark indstillet.

- Køberne af minkskind vil have skindene i hænderne

Corona-krisen har besværliggjort salget af minkskind, og minkavlerne ser derfor meget frem til at modtage hjælp fra statens corona-pakker, lyder det fra Agri Nord.

Overskudsvarme fra Daka til 450 hustande fejres over video

Daka har gennem noget tid arbejdet med planlægningen af at holde åbent hus på Daka Sarval i Løsning, i forbindelse med indvielsen af et nyt system til overskudsvarme til Løsning Fjernvarme. Men på grund af coronasituationen, tager det nu en anden form.