bannerPos

Alternativ: Landbrugselever kan hjælpe til i corona-krisen

Det er helt fint at vise samfundssind og hjælpe til på besætningerne i den nuværende situation - så længe det ikke går ud over undervisningen, siger Jens Munk Kruse, forstander på Dalum Landbrugsskole.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
16-03-2020 12:23
Det kan blive en mulighed for danske landmænd, der mangler arbejdskraft i den nuværende corona-krise at få hjælp fra landbrugselever. Men eleverne er stadig under uddannelse.

En række europæiske lande, blandt andet Polen og de baltiske lande, har valgt at lukke deres grænser i et forsøg på at tøjle coronavirus-udfordringen. Og det kan få betydning for danske landmænd, der har personer ansat fra de pågældende lande.

Men hvis man har brug for at få hjælp til arbejdsopgaver på den enkelte besætning, har man mulighed for at få hjælp fra elever på landbrugsskolerne. Til en vis grænse. For selv om der ikke er elever på landbrugsskolerne lige nu, modtager de stadig undervisning. Landbrug & Fødevarer har været i dialog med landbrugsskolerne, og melder nu ud til baglandet, fortæller områdechef i L&F, Anders Klöcker.

- Der er nogle elever, som jo har hænderne skruet rigtigt på, og har kendskab til det her område. Men de har selvfølgelig også undervisningspligt på distance, og har ikke fri og har eksamener fremadrettet, og det har vi jo også interesse i, at de klarer godt. Men de har også mulighed for at hjælpe til i nogle ydertimer, siger Anders Klöcker til Effektivt Landbrug.

Undervisningen fortsætter

Netop fokusset på, at eleverne fortsat er under uddannelse er vigtigt at holde, fortæller Jens Munk Kruse, der er forstander på Dalum Landbrugsskole.

- Fra undervisningsministeriet har vi fået at vide, at eleverne skal blive i undervisningen digitalt. Det foregår i almindelig undervisningstid. Eleverne går på skole, og det skal de selvfølgelig blive ved med. Eleverne har jo også travlt med undervisningen, siger han.

- Men hvis de har noget fritid til overs, er de selvfølgelig velkomne til at hjælpe til. Måske i første omgang på de bedrifter, hvor de er elever. Men det er vigtigt, at man ude på bedrifterne har respekt for, at eleverne stadig er under uddannelse, lyder det fra forstanderen.

Ifølge Anders Klöcker vil det være mest oplagt, hvis man i de enkelte landbrug primært vil have fokus på at få hjælp udenfor den normale skoletid mellem 8 og 16.

- Det kan være tidligt om morgenen. Hvis man står og mangler hænder til at malke, eller efter eftermiddagsprogrammet med fjernundervisning er slut, så opfordrer vi i den grad til, at man hos de lokale landmænd kontakter landbrugsskolerne og får hjælp til at finde nogle, der kunne være relevante her, siger områdechefen.

Rent statistisk set har Corona smitten ramt Danmark langt hårdere end både Polen og de baltiske lande. Officielt var der mandag morgen 864 Corona-smittede i Danmark mod 171 i Estland, 111 i Polen, 30 i Letland og ni i Litauen.

Arbejdsgiverpres for at sikre delvis fri bevægelighed

Arbejdsgiverorganisationen GLS-A følger situationen meget tæt angående de forskellige landeforbud. Og her er det nye tyske transitforbud også noget, der skaber bekymring.

Landmænd får fleksibel grænseløsning

På en række af de lukkede grænseovergange langs den dansk-tyske grænse bliver der sat bomme op eller tilsvarende løsninger med kodelås.

Forsikringen dækker typisk ikke corona-tab

Hvis du eller dine medarbejdere bliver sendt i sygesengen af Covid-19, dækker forsikringen ofte ikke for de tab og ekstra omkostninger, det vil medføre, oplyser forsikringsmægler.

Hobro Dyrskue må vente endnu et år

Efter pause i 2019 for at komme tilbage med fornyet styrke i år, har corona-situationen tvunget partnerne bag Hobro Dyrskue til at vente til 2021.

Kæmper for at holde hjulene i gang

Hos Sukup Europe, der leverer totalløsninger til korntørring og opbevaring, er det højsæson frem mod høst. Lige nu gøres der en kæmpe indsats for at holde hjulene i gang trods udfordringerne med corona-virus.

Ny hjælpepakke kan måske hjælpe minkavlere

Umiddelbart ser det ud til, at det kun er minkavlerne, der har en mulighed for at få kompensation med regeringens nye hjælpepakke til corona-ramte små og mellemstore virksomheder, vurderer Agri Nord.

Limousineauktion går online

Corona-situationen har tvunget Dansk Limousine Forening til at nytænke deres traditionsrige avlsdyrsauktion. Derfor skal auktionen nu foregå online i stedet for fysisk.

Tak til landmændene

Mens store dele af samfundet ligger stille, er der fortsat godt gang i hjulene i landbruget, og det glæder fødevareminister Mogens Jensen (S) sig over.

Tendensen til at flytte på landet kan blive forstærket

Coronakrisen kan komme til at betyde en større interesse for nedlagte landbrug, boliger på landet og boliger i mindre bysamfund, vurderer en fremtidsforsker.

Stor ros for hjælpepakke

Der er stor ros til Folketinget for at stå sammen om at rulle et historisk stærkt sikkerhedsnet ud under det danske erhvervsliv i denne nationale og internationale krisetid, lyder reaktionen fra formanden for Landdistrikternes Fællesråd på den hjælpepakke, som torsdag blev præsenteret i Finansministeriet.

Gør en god handel på aktiemarkedet nu

Store kursfald skræmmer mange investorer væk fra aktiemarkedet. Men faktisk bør du se omvendt på det, for det er nu, du kan gøre en god handel.

Landmænd får ekstra måned til gødningsregnskaber

Som følge af coronakrisen har Landbrugsstyrelsen besluttet at udskyde fristen for, hvornår landmænd skal have udfyldt gødningsregnskaberne. Miljøstyrelsen udskyder ligeledes fristen for at indsende sprøjtejournaldata. L&F arbejder på at få rykket flere frister.

Maskinhandlere, grovvareselskaber og gårdbutikker holder fortsat åbent

Landmænd og hobbyfolk kan indtil videre købe maskiner, reservedele, foder, værktøj og haveredskaber, ligesom der stadig udføres reparationer.

Landbruget går lige nu fri af coronakrisen

Landbruget er ofte et smertensbarn for mange banker. I denne krise skiller erhvervet sig positivt ud i forhold til mange andre erhverv – som det ser ud lige nu, lyder det fra en bank og en finanskoncern.

Fremtidens køer er sikret

Hos kvægavlsselskabet Viking kører inseminørerne som de plejer, dog med de corona-forholdsregler, der kendes fra det øvrige samfund. Produktionen kører uden problemer, der tappes stadig sæd, og lagrene er fyldt op.

Udenlandske medarbejdere strander ved grænsen

Udenlandske landbrugsmedarbejdere strander i disse dage ved de lukkede grænser rundt omkring i Europa på vej tilbage til deres danske arbejdspladser. Det skaber problemer for de danske landmænd, lyder det fra AgriNord.

Grænselukning lukker både ude og inde

Både Danmark og Tyskland har som bekendt valgt at lukke grænsen mellem de to lande på grund af corona-virussen – det giver udfordringer – også i landbruget

Nye muligheder for refusion og lønkompensation ved Covid-19-sygdom

En ny særlov gør udgiften mindre, hvis du eller en af dine medarbejdere bliver syge eller kommer i karantæne med Covid-19. Blandt andet kan man søge om refusion fra dag 1.