bannerPos

Merrild: Vigtigt at agere fornuftigt

- Jeg hører jo ikke, at der er nogen problemer overhovedet. Men vi er selvfølgelig lidt usikre på, hvordan det kommer til at gå med grænselukningen her hen over weekenden, siger Martin Merrild, der forventer, at de nye tiltag ved grænserne ikke vil gå ud over import og eksport af varer.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
14-03-2020 13:45
Så længe danske landmænd opfører sig fornuftigt, regner Martin Merrild ikke med, at corona-situationen for alvor vil påvirke fødevareproduktionen.

Selv om dele af det danske samfund er lukket ned på grund af corona-pandemien, og at man flere steder har set hamstringstendenser i supermarkederne, er der stadig en stabil levering af fødevarer til forbrugerne.

Det glæder formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, der dog afventer situationen, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) fra lørdag klokken 12 har valgt at lukke de danske grænser.

- Jeg hører jo ikke, at der er nogen problemer overhovedet. Men vi er selvfølgelig lidt usikre på, hvordan det kommer til at gå med grænselukningen her hen over weekenden, siger Martin Merrild, der forventer, at de nye tiltag ved grænserne ikke vil gå ud over import og eksport af varer.

- Det er klart, at vi jo ikke lige kan lukke Danmarks grænser for varetransport, for det ville jo få uoverskuelige konsekvenser. Jeg går heller ikke ud fra, at det er det, der er planen, siger han.

Respekt for dansk fødevareproduktion
 

Martin Merrild oplever, at der er stor respekt om vigtigheden af dansk fødevareproduktion, og det hilser han velkomment.

- Vi er jo ultrafølsomme. Vi kan jo ikke sådan uden videre stoppe vores produktion. Men det har der heldigvis været stor respekt for indtil videre, og det går jeg da også ud fra, at der fortsat vil være, siger Landbrug & Fødevare-formanden og fortsætter:

- Primærproduktionen er jo kendetegnet ved at der er få mennesker samlet på arbejde i modsætning til f.eks. på slagterierne, så jeg tænker, at det bliver helt uproblematisk fremadrettet, så længe man agerer fornuftigt og følger de råd, der kommer fra myndighederne.

henning@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 20 96 66

Mykotoksiner i ensilagen kan forårsage dødsfald

Konsulent fra analysefirmaet Alltech anbefaler analyse af græsensilagen for at undgår mykotoksiner i køernes foder.

Glæder sig over stærk dokumentation for potentialet i biogas

Formanden for Biogasbranchen hilser rapporter om potentialet for biogas i Danmark yderst velkomment.

Hveden er godt i gang

KWS og BASF har etableret en demonstrationsmark, hvor strategier for vækstregulering og svampesprøjtning vurderes på tværs af seks forskellige sorter.

Regnvåd februar sænker foderudbyttet

Grundet den store vandmængde i februar er der meget vinterhvede, der er ødelagt. Den kommende omsåning med vårbyg betyder større omkostninger og lavere foderudbytte.

De første køer kommer nu på græs

Selvom kalenderen først lige er rykket frem til april, er de første besætninger så småt ved at gøre klar til at lukke køerne på græs. Vinteren har været mild, hvilket mange stedet har givet et stort græslag. Udfordringen bliver nu at få græsset i bund, så snart markerne kan bære.

Fejlklassificering af vandløb er roden til meget ondt

I det følgende opridses roderiet, set fra læserbrevsskribentens side, omkring kriterierne for at klassificere et vandløb som »kunstigt« eller »stærkt modificeret«, hvilket er forudsætningen for en vedligeholdelse, der sikrer imod oversvømmelser.

Udtagningsmoms – vær opmærksom på nye regler

Hvis man opfører bygninger til brug i sin momspligtige virksomhed, kan man trække moms fra på opførelsesudgifterne. Hvis man senere bruger bygningen til andre formål – for eksempel momsfri udlejning – skal den fratrukne moms betales tilbage lidt efter lidt. Denne regel og flere andre indenfor den såkaldte udtagningsmoms ændres – og det er vigtigt at være opmærksom for ikke at ende med en stor momsregning.

Selen bør indgå i gødningsplanlægningen af græs

Sundheden i besætningen kan øges, og der kan spares på indkøbte mineraler, hvis græsset gødes optimalt med selen.

Tid til etablering af fodergræs

Såningen af vårsæd er så småt kommet i gang, og dermed er det også tid for etablering af nyt fodergræs. En yderst vigtig disciplin, da der er tale om etablering af en afgrøde, der skal høstes på i måske 3-5 år.

Eksportørers advokat: Det bliver dyrt for Fødevarestyrelsen

Intern email til eksportkontrol-dyrlægerne viser, hvor stort et problem, at Fødevarestyrelsen har, mener advokat for eksportørerne, Hans Sønderby.
Side 1 af 1812 (36228 artikler)Prev1234567181018111812Next