bannerPos

Konkurrencen i rådgivningssystemet fungerer

18-08-2019 18:00

Når Vagn Lundsteen antyder, at der bredt rundt i landet er sket fejlagtig rådgivning, og at rådgivningen sjældent er lavet ud fra, hvad der bedst tjener landmanden, så tvinges jeg til at tage til genmæle.

Af Troels Toft, sektordirektør for Planter, Seges

Der er behov for at tage til genmæle mod de udfald, som Vagn Lundsteen (VL) kommer med i avisen torsdag (Effektivt Landbrug den 15.08).

Historien er, at han som privat rådgiver føler at:

»Oven over os alle findes L&F. De vil bestemme det hele, og stakkels den som i det stille gør et oprør. Rådgivning og beslutninger tages hen over hovedet på landmændene«.

Der kunne siges og skrives mange ting om en sådan melding.

Jeg mener ikke, at nogen forsøger at forhindre VL i at drive rådgivningsvirksomhed, og det er jo velkendt, at han ikke mener, at L&F er demokratisk til trods for, at der sidder landmænd for bordenden på alle niveauer.

Konkurrence er godt

Men når han antyder, at der bredt rundt i landet er sket fejlagtig rådgivning, og at rådgivning er lavet ud fra politiske holdninger, og sjældent ud fra hvad der bedst tjener landmanden, så tvinges jeg til at tage til genmæle.

Jeg hylder selv den frie konkurrence imellem rådgivningsvirksomheder, idet det netop er med til at sikre den rigtige kvalitet og pris for rådgivningen.

Det er dog også fuldstændigt afgørende vigtigt, at den rådgivning, der gives landet over, er faglig korrekt, lovmedholdelig og baseret på solide forsøgsdata, og ikke bare på markobservationer, egne teorier – kombineret med fornemmelser og følelser, samt fiffige input fra udlandet eller kommercielle firmaer, som ikke har været afprøvet under danske forhold.

Når VL skriver, at der gang på gang rådgives for sent, forkert eller slet ikke, så må dette bero på en meget grov generalisering, idet der stadig findes et helt kludetæppe af uvildige rådgivningsselskaber rundt i landet, ejet af deres kunder, landmændene, og helt fri for kommercielle interesser.

Så snart der er kommercielle interesser iblandet i rådgivningen, kommer dette lynhurtigt til at præge rådgiverens valg af midler og løsninger.

Den danske vej

Det er næppe tilfældigt, at når man taler med udenlandske landmænd, så er de fuld af både anerkendelse og misundelse over vores landmandsejede system, hvor vi skaber og udbreder viden med landmandens behov i centrum, og sørger for at den kommer ud at virke.

I Danmark konkurreres der på planteområdet på livet løs både med hinanden i rådgivningsselskaberne og med de private rådgivere, men fælles for alle rådgivere ansat i den landøkonomiske rådgivning ejet af landmændene, har de det klare mål, at der skal rådgives efter bedst mulig bundlinje ude ved landmanden, og ikke bare maksimalt udbytte. Det er bundlinjen, der kan betales smederegninger med.        

Når VL skriver, at der er sket fejlagtig rådgivning omkring N-min, tidlig gødskning, manglende forebyggelse mod septoria og gulrust, samt manglende svampebekæmpelse i raps, så understreger det jo endnu engang, at han flager sine fornemmelser, inden der foreligger nye høstresultater med forsøgsresultater fra årets forsøg.

Vil løse sig selv

Der bliver formodentlig enorme udbyttegevinster ved en effektiv svampebekæmpelse mod både gulrust og septoria i år, men lad os nu få forsøgene gjort op og tage diskussionen derfra. Udbytterne for de afgrøder, der er høstet, ser foreløbig rigtig flotte ud.

Er der så enkelte foreninger eller rådgivningsselskaber, som har rådgivet forkert, for sent eller slet ikke, så skal konkurrencen derude nok løse det problem.

Fortsat uændret svinenotering

Danish Crown fastholder en svinenotering på 10,50 kroner i næste uge. Friland sænker økotillægget med 75 øre. Udsigt til flere udsatte svin.

Hvedeudbytte på godt ti tons i det midtjyske

På Gesinggaard nær Herskind vest for Aarhus regner de med, at høsten er i hus fredag aften og efterafgrøderne sået i løbet af weekenden. - Vi er godt med, lyder det med tilfredshed fra landmand Steen Nørgård, der midt i tilfredsheden gerne slår et slag for, at reglerne om slåning af brak ændres.

Fodringsdag holder fagfolk opdateret om de seneste fodringstendenser

Magneter, mineraler, »klima-midlet« 3NOP og non-GM-afgrøder er blandt emnerne på Fodringsdag 2020, der afvikles 9. september i Herning.

Dobbelt så meget nedbør i Midt- og Vestjylland som på Vestsjælland i vækstsæsonen

Store regionale forskelle på vejret i vækstsæsonen vil præge årets høstudbytter, vurderer Danish Agro på baggrund af data fra over 1.000 vejrstationer. De midtjyske landmænds marker har haft lavest temperatur og færrest solskinstimer.

Väderstad flytter til Fyn

Maskinproducent flytter fra Sjælland til Fyn i denne måned.

Udenlandske ansatte får lettere adgang til coronatests

Det er nu muligt for indrejsende arbejdskraft uden bopæl i Danmark at blive testet for Covid-19, selvom de ikke har symptomer.

Foderstyrke og fokus på rygspæktykkelse ved løbning

Polte skal ved løbning være 230 til 240 dage gamle, de skal veje 145 til 160 kg og have 14 til 15 mm rygspæktykkelse. Endelig skal de løbes i anden brunst, anbefaler Nutrimin.
Side 1 af 1895 (37893 artikler)Prev1234567189318941895Next