bannerPos

Lad markskydning fortsætte

Det har ikke voldt problemer, at dyr skydes i marken, så hvorfor ændre reglerne, spørger Erling Bonnesen. Arkivfoto: Henrik Sieben

AF: DEBATINDLÆG

23-08-2019 07:33
Skydning af avlsdyr på marken skal nedbringes. Den praksis skulle hindre, at udegående dyr blev stressede af transport op til slagtning, og det bør kunne fortsætte, mener Erling Bonnesen, der har stillet to spørgsmål til fødevareministeren.

Af Erling Bonnesen, landbrugsordfører og medlem af Folketinge (V)

Markskydning har fungeret uden problemer, siden geværet blev opfundet og skal have lov at fortsætte efter min mening.

Jeg undrer mig meget over ny melding fra Fødevarestyrelsen om, at markskydning af kvæg mv. skal stoppes i langt de fleste tilfælde.

Det forlyder, at man henviser til hygiejneregler og EU.

Så er det bare, jeg spørger: Når det hidtil har fungeret godt, mig bekendt uden problemer, hvorfor så stramme det?

Dårligere løsning

Den hidtidige markskydning af kvæg mv. har fungeret, så dyrene nærmest ikke opdager noget, hvorimod når de skal til at bakses op i vogn eller lastbil og køres til slagter, hvilket i mange situationer vil være nærmest umuligt og tilmed give dyrene stress, så bliver det nærmest en dårligere løsning.

Når der henvises til hygiejneproblemer, så må jeg bare sige, at det har jeg aldrig hørt om skulle være et problem.

- Når det hidtil har fungeret godt, mig bekendt uden problemer, hvorfor så stramme det?

Nu rejser jeg sagen for ministeren og jeg har stillet nedenstående to spørgsmål til ministeren, så vi forhåbentlig kan få gjort noget ved sagen.

Min holdning er at markskydning af kvæg mv. skal have lov at fortsætte som hidtil/tidligere.

Ønsker to svar

Spørgsmål til fødevareministeren:

1 Vil fødevareministeren tage sagen om markskydning af kvæg mv. til overvejelse og behandling, herunder rette evt. nødvendig henvendelse til EU, med henblik på, at den hidtidige praksis med markskydning af kvæg mv., der har fungeret i mange år uden problemer, kan fortsætte som hidtil/tidligere?

2 Fødevareministeren bedes redegøre for hvorfor reglerne for markskydning af kvæg mv. aktuelt strammes, herunder om der er i forhold til evt. EU-regler på området er tale om minimumsregler i Danmark eller der er tale om ekstra stramme regler i Danmark, og hvordan reglerne er i Danmark i sammenligning med Tyskland, Frankrig, Polen, Litauen og Bulgarien?

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Åbent hus landet over

I denne weekend og de kommende weekender afholdes en række åbent-hus-arrangementer hos din lokale maskinhandler.

- Vi afventer politiets undersøgelse

Vi afventer politiets undersøgelse, siger Kim Heiselberg i kølvandet på en artikel i Avisen Danmark, hvor en blodprøve i en besætning under det såkaldte røde kontrolsystem (det vil sige en avls- eller opformeringsbesætning) skulle have været testet for PRRS, men hvor analysen angiveligt blev aflyst af en ledende medarbejder i Seges.

Minister vil styrke kontrol af dyrlæger

Et eksportcertifikat underskrevet af de danske myndigheder skal være uangribeligt. Derfor vil Fødevarestyrelsen nu styrke kontrollen med besætningsdyrlægerne efter et tilfælde, hvor anmeldepligten af husdyrsygdomme muligvis er blevet tilsidesat. Det konkrete forhold er anmeldt til politiet.

Femte år i træk med BNP-vækst på over 2 procent

Den danske økonomi er i topform, men corona-virusudbruddet kan give en vækstpause, vurderer Nykredit.

Dambruger sælger nu sit livsværk

Hellevad Mølles Dambrug i Sønderjylland er sat til salg. For det unge par, der vil arbejde med dyr og fødevareproduktion, er det et billigt alternativ til et landbrug. Positivt dækningsbidrag fra dag ét.

Årets Gartner 2020

Årets Gartner er kåret og det blev Lotte og Henrik Christensen, der er anden generation på Gunnar Christensens Planteskole, som blev grundlagt i 1962.

Stor forskel på tysk og dansk vedligeholdelse af vandløb

Et dronefoto af to nabomarker – en dansk og en tysk – gør det tydeligt, at der er forskel på afvandingsmulighederne i de to lande.

Vær klar, hvis eksporten lukker midlertidigt

Specielt producenterne af 30 kilos grise til udlandet bør forholde sig til risikoen for en midlertidig nedlukning af eksporten, hvis Tyskland for afrikansk svinepest. Men gå ikke i panik, lød det fra formanden for svineproducenterne i VKST på årsmøde.
Side 1 af 1782 (35623 artikler)Prev1234567178017811782Next