Hos Danske Bank er bæredygtighedsprocessen godt i gang. Rådgiverne snakker bæredygtighed med landmændene. Og det er en god og positiv dialog, mener landechef for landbrug, Pernille Stenstrup Christiansen.

– Vi arbejder allerede med at tage de første skridt på rejsen sammen med kunderne. Og det er vigtigt, at vi gør det sammen, for vi skal alle lære at forholde os til bæredygtighed på en anderledes måde, end vi har været vant til, siger hun.

I første omgang har Danske Bank udarbejdet en spørgeramme, som rådgiverne taler med landmændene om. Udover at få en fælles forståelse indeholder den spørgsmål om landmandens CO2-udledning og tanker om, hvordan der skal arbejdes på at gøre driften mere bæredygtig.

– Det er de første skridt, som er så vigtige at få taget. For har man åbnet dialogen, er man allerede i gang med at bevæge sig i en mere bæredygtig retning, forklarer Pernille Stenstrup Christiansen.

Som landechef for landbrug står Pernille Stenstrup Christiansen i spidsen for en indsats, som kommer til at præge måden, Danske Bank tænker landbrug og landbrugskunder på i fremtiden. Og her er bæredygtighed et ekstremt vigtigt parameter, som også banken selv bliver vurderet på af investorerne.

– Det er ikke kun landmændene, som skal forholde sig til den bæredygtige dagsorden. Det skal vi også selv. Det er ikke ligegyldigt, hvordan vores portefølje af kunder ser ud – hverken på kort eller lang sigt. Derfor er det afgørende for os, at vi kommer godt fra start, siger Pernille Stenstrup Christiansen.

Ingen landmænd sorteres fra

Det ligger dog ikke i kortene, at nogle grupper af landmænd bliver sorteret fra som kunder i banken, hvis man ikke retter ind og er bæredygtig i alt, hvad man foretager sig. 

– Som bank er vi er i samme båd som vores kunder og vi er på en fælles rejse, der kræver, at vi flytter os i en mere bæredygtig retning, og det er oplagt, at vi gør det i et godt samspil med hinanden, siger Pernille Stenstrup Christiansen.  

– Det er en rejse, vi skal på sammen. Og der vil være nogle landmænd, som er længere fremme end andre. Og nogle som flytter sig hurtigere mod øget bæredygtighed. Det kræver også penge at indføre bæredygtige tiltag, så det skal også give mening i forhold til bedriften og dens økonomi, som i sagens natur stadig er meget vigtig i forhold til kreditvurderingen, slutter Pernille Stenstrup Christiansen.

Danske Bank har i dag cirka 2.500 landmænd i deres portefølje.
 

 

Finans