Grønne låneordninger kan nedsætte landbrugets energiforbrug

Landbruget kan spare markant på energien ved at modernisere sine installationer, og ifølge Rune Qvist Nielsen, direktør i RN Solutions og tidligere landmand, kan strømførende låneordninger gavne os alle.

Med en intelligent lysstyring og dæmpbar LED, sikrer man at der kun bruges den mængde lys og strøm der reelt er brug for. Rune Qvist Nielsen er direktør ved RN Solutions ApS og tidligere landmand. Foto: RN Solutions

Har du et LED-rør på 22 Watt og dæmper du det til 11 Watt, så bruger du kun den halve mængde strøm. Har du 1000 af den slags lyskilder, hvilket er helt normalt i dansk landbrug, så er det altså rigtig meget energi, der kan spares ved at modernisere sine installationer.  

Hos virksomheden RN Solutions har man mere travlt end nogensinde med at installere energibesparende LED-løsninger og lysdæmpere rundt på de danske gårde, men det er primært de dele af branchen, der økonomisk står stærkt ved indgangen til vinteren, at investeringslysten er stærk.

Skal alle dele af dyrebrugene være med til at spare på den knappe energi, så mener direktør i RN Solutions Rune Qvist Nielsen, at politikerne skal sætte turbo på grønne låneordninger, før vinteren får elmåleren til at løbe rigtig stærkt. 

- Folk er paniske. Vi har aldrig haft så travlt som nu. Vores kunder, som primært består af el-installatører, er fuldstændig booket op med opsætning af solpaneler, varmepumper og belysning, og vores fokus er flyttet fra produktivitetsforbedring til energioptimering, forklarer Rune Qvist, direktør i RN Solutions. 

Lys en nødvendighed 

Udskiftningen af eksempelvis lyskilder kan med de nuværende energipriser ofte tjenes ind på få måneder, men investeringen udebliver, hvis der er småt med penge i kassen på gården, og derfor opfordrer Rune Qvist Nielsen nu til at lette adgangen til energibesparende lån, der vil kunne medvirke til at nedsætte elforbruget i landbruget markant, for lys, varme og ventilation i staldene er en nødvendighed, hvis produktionen skal holdes oppe i gear. 

- Det vil virkelig gøre en forskel, for strømprisen kan man ikke gøre noget ved, men forbruget i dyreholdet kan nedsættes markant, samtidig med at man får strøm ind fra solceller eller vind. Alle de smarte nye løsninger er ikke klar endnu - der er ikke noget quickfix - men vi kan reducere forbruget, og det er det eneste, der kan gøre en stor forskel her og nu, vurderer Rune Qvist Nielsen. 

Landbruget betaler ikke meget i el-afgift og får penge retur, så afgiftskruen vil ifølge Rune Qvist Nielsen ikke have stor effekt i landbruget, men man kan ifølge direktøren fra politisk hold med nye grønne, strømførende låneordninger kunne sætte yderligere gang i overgangen til energioptimerende tiltag med stor effekt.

- Hvis man skifter til dæmpbar LED, kan man spare 60 procent med det samme - og så kan du sætte intelligent styring på, der giver yderligere en halvering af strømforbruget, og det er et quick-fix, der ofte vil kunne leveres inden for en måned, siger Rune Qvist Nielsen.

Dyrene kan ikke leve uden lys og går produktiviteten ned, så går det ud over bundlinjen, men det ikke er alle LED-løsninger, der vil kunne levere en nedgang i strømforbruget på 70-80 procent. Derfor anbefaler RN Solutions, at man installerer dæmpbare lyskilder, så besparelsen på den dyre el kan blive optimeret.

- Du kan gange prisen for et år siden med fem eller seks, og vi ved ikke, hvor den ender. Nu snakker vi tre-fire kroner, men måske bliver det otte eller 12 kroner henover vinteren - og vil prisen falde tilbage til et tidligere niveau? Vi ved det ikke, lyder det fra Rune Qvist Nielsen.  

Læs også