Danmarks største privatejede korn- og foderstoffirma, Brødr. Ewers med base i Sønderjylland, kom ud af 2018 med et overskud efter skat på 27,3 millioner kroner, og dermed havde koncernen et fald i overskuddet på 11,3 millioner kroner i forhold til 2017.

Sidste års tørkeperiode bærer en stor del af forklaringen på tabet, for virksomheden har måttet notere sig faldende indtægter fra kornbehandling, og samtidig har Brødr. Ewers måttet afskrive tab i forbindelse med konkurser i landbruget.

Til gengæld har selskabet beholdt sin markedsvolumen på foder og ender ud med en samlet omsætning på 1,6 milliarder, hvilket er en stigning på 100 millioner kroner. Og set i lyset af de problemer, landbruget havde sidste år, er administrerende direktør Hans Otto Ewers godt tilfreds med regnskabet.

- Vi er godt tilfredse med det, vi har fået ud af et så udfordrende år som 2018. Men man skal huske på, at det ikke bare er 2018, men også er de første syv måneder af 2019, så der bliver vi også ramt af de høje kornpriser der, siger Hans Otto Ewers og fortsætter:

- Vi har været ude for at skulle importere meget korn, og vi må jo bare sige, at landbruget som helhed ikke har haft det godt i perioden frem til nu. Vi har desværre set en del konkurser, og det er klart, at det rammer alle, siger han til Effektivt Landbrug.

Bedre fremtid

Tal fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi fra Københavns Universitet viste, at dansk landbrug som helhed led et tab på cirka 4,1 milliarder kroner på grund af tørken i 2018, men mange ting peger på et langt bedre 2019 for dansk landbrug. Det mærker man også hos korn- og foderstoffirmaet med hovedsæde i Sønderborg, som har afdelinger spredt ud over det ganske danske land.

- Det er godt for en gangs skyld at snakke med landmænd, der smiler, fremfor at man er halvdeprimeret. Man ser frem mod fremtiden i dansk landbrug, og man er meget mere optimistiske både indenfor produktion af svin, mælk og fjerkræ, siger Hans Otto Ewers.

 

Et flerårsfænomen

Siden årsskiftet er slagtesvinenoteringen eksempelvis steget med 3,50 kroner, blandt andet på grund af den epidemi af afrikansk svinepest, der har ramt blandt andet Kina og Vietnam.

- Vi tror meget på fremtiden. Svinepriserne er steget meget, og vi er ikke færdige endnu. Det er ikke bare et etårsfænomen, det er et flerårsfænomen, for det er jo ikke kun Kina, men også Vietnam, Cambodia og så videre, der slås med afrikansk svinepest, siger han og fortsætter:

- Det er jo hele Asien, der bliver ramt af det. Og den ene mands død, er jo den anden mands brød, og hvis man går ind og kigger på dansk landbrug i svineproduktionen, så hver gang, der har været høje priser her, så har det været fordi, at der har været problemer andre steder, og det er jo der, vi er lige nu.

- Men det ser ud at vare lidt længere tid den her gang, da det tager lang tid at genopbygge produktionen derude ovenpå ASF-problemerne, og det er jo både godt for dansk landbrug, og dermed også for os.

Han tilføjer, at selskabet forventer et regnskab for 2019, der er nogenlunde på højde med 2018. Trods de seneste ugers regn, er vanddepoterne ikke helt fyldte, og det er værd at holde øje med fremadrettet, siger Hans Otto Ewers.

Afrikansk svinepestFinans