Rådgiver: Selvstændige bør bruge A-kasse

Det er en god ide for selvstændige landmænd at indbetale til en A-kasse, lyder det fra rådgiveren Ulrik Andersson, Velas.

Hvis bedriften skal afhændes på egen eller bankens opfordring, skal man have en midlertidig løsning, indtil et nyt job er på hånden. Her er det godt i forvejen at have indbetalt til en A-kasse, lyder det fra Ulrik Andersson, der er økonomikonsulent med ansvar for socialøkonomi hos Velas i Vissenbjerg på Fyn. 

- Kontingentet til A-kassen er få penge for en effektiv forsikring, lyder det fra økonomikonsulenten, der fortsætter:

- For en del selvstændige landmænd – særligt de yngre – er holdningen, at der ingen idé er i at være medlem af en A-kasse, og derfor bliver den ofte fravalgt. Men faktisk er det et stærkt sikkerhedsnet, hvis bedriften skal sælges enten frivilligt eller ufrivilligt.

- Det er vigtigt at være i en A-kasse, for hvis man pludselig står som selvstændig uden bedrift af den ene eller anden årsag, er der ingen mulighed for at forsørge sig selv eller sin familie. Kontingentet til A-kassen er et lille beløb, som betyder en hel masse, hvis man fra den ene dag til den anden ikke længere har sit arbejde, tilføjer Ulrik Andersson.

Forfejlet tro

Han slår dermed en pæl igennem myten om, at man »alligevel ikke kan få noget ud af det«.

- Det er forfejlet at tro, at man generelt ikke kan få noget udbetalt som selvstændig. Der findes forskellige trin-ordninger, man kan indtræde i for at få dagpenge, og det er vores arbejde som konsulenter at finde den bedste løsning. Men sikkert er det, at hvis ikke man er medlem af A-kassen, ja så får man heller ikke noget – så det går altså ikke bare at melde sig ind, umiddelbart før man bliver ledig.

Dagpengesatsen for en selvstændig beregnes som udgangspunkt på baggrund af de seneste 24 måneders resultat før renter. I særtilfælde vil det dog kunne lade sig gøre at beregne grundlaget på to ud af de seneste fem års resultat.

Momsen kan drille

Der er krav om, at momsregistreringen skal ophøre, hvis man skal have dagpenge. Det kan skabe problemer, hvis man eksempelvis skal have udbetalt efterbetaling på mælk eller udbetalt andelshaverkonti, da det i de fleste tilfælde kræver et CVR-nummer.

- Kort sagt kan man ikke få dagpenge, hvis ikke man kan fremvise et ophørsbevis på momsregistreringen. Men hvis det af forskellige årsager ikke er muligt at afmelde momsen i umiddelbar forbindelse med salget eller lukningen af virksomheden, kan man udtræde af virksomheden på en tro og love-erklæring, siger Ulrik Andersson og påpeger, at man alternativt kan framelde sig momsregistreringen og derefter indberette en efterangivelse, når efterbetalingen skal udbetales.

Ifølge konsulenten kræver det reelt to års medlemskab af A-kassen som selvstændig, før man kan få penge udbetalt.

mip

Læs også