Slægtsgård skifter hænder efter regeringens udspil om gaveafgift

Planteavler på Djursland har overdraget størstedelen af sin gård til sine tre børn. Et seminar om generationsskifte og regeringens bebudede forhøjelse af gaveafgiften gjorde udslaget.

I godt et år har Hans Bay-Smidt, der er tredje generation på gården Attrupgaard ved Balle på Djursland, haft et fikst og færdigt generationsskifte liggende klar i skuffen.

Det eneste, der manglede for at gøre de mange dokumenter gyldige, var de sidste underskrifter. De underskrifter har han netop sat sammen med sine tre børn, der nu retmæssigt ejer en lige stor del af den gamle slægtsgård, der første gang kom i familiens varetægt i 1933.

En fjerdedel til hver af de tre børn og en fjerdedel til Hans Bay-Smidt og konen.

- Det har været rart at have en færdig plan til at ligge klar, som bare skulle tages frem og underskrives. Generationsskiftet er altid en af de ting, vi landmænd kan tænke meget over, så det har givet ro i maven at have det afklaret, siger Hans Bay-Smidt, der driver 250 hektar med planteavl på Djursland.

Gaveafgift gjorde udslaget

Egentlig var det slet ikke meningen, at generationsskiftet skulle føres ud i livet nu.

Hans Bay-Smidt ville nemlig have ventet med at lade gården skifte hænder til den foregående blå regering havde fjernet den omdiskuterede bo- og gaveafgift.

Men da valgresultatet kom i rød bloks favør, skyndte han og familien at få sat de sidste underskrifter.

- Vi havde jo håbet, at vi kunne trække tiden lidt og helt undgå at skulle betale gaveafgift. Men efter valgresultatet blev vi hurtigt enige om, at det skulle være nu. Og nu er det så også en god fornemmelse, vi sidder med – nu er den del klappet af, og vi kan nu fortsætte med at fokusere på at drive et godt landbrug, siger Hans Bay-Smidt, der foruden gården ved Balle også har gården Kristianslund ved Trustrup.

Seminar satte tanker i gang

Hans Bay-Smidts første reelle tanker og planer om overdragelsen af slægtsgården kom på bordet, da han tilbage i 2017 deltog på et seminar om generationsskifte i rådgivningsselskabet LMO.

- Der er ingen tvivl om, at det at deltage på seminaret satte en masse tanker i gang om forløbet, og hvad det skulle ende ud med. Vi fik input fra eksperterne og indblik i, hvordan kolleger i branchen greb tingene an. Vi har kastet rigtig mange bolde op i luften og har nu grebet dem, der gav mening, siger han og uddyber:

- Efter valgresultatet blev vi hurtigt enige om, at det skulle være nu

Hans Bay-Smidt, Djursland – om at generationsskifte sin gård

- Et generationsskifte er en kompleks øvelse – både følelsesmæssigt, juridisk og økonomisk – men vi fik lagt en retning fra starten, og det var en stor hjælp. Der er ingen tvivl om, at vi ikke ville sidde her med en gennemført overdragelse i dag, hvis ikke vi havde været afsted der, siger han.

Klaret 20 år før tid

Et af de emner, der fyldte meget hos familien, var, at ingen af de tre børn har noget at gøre med landbrug i dag. Den yngste, sønnen Anders, har dog altid hjulpet til på gården, og selvom han i dag bestrider et job i det øvrige erhvervsliv, er det ikke utænkeligt, at han vil overtage driften af gården, når Hans Bay-Smidt trækker sig tilbage. 

- Men både min far og farfar blev ved, til de var langt over 80, så jeg satser da på at have en 20 år i mig endnu – men det er stadig rart at have det overstået, siger han.

Netop hvem og hvordan gården skal føres videre, er en af de ting, man undervejs i et generationsskifte får sporet sig nøje ind på i processen, fortæller Susanne Møberg, chefrådgiver hos LMO, der har ført generationsskiftet igennem for Hans Bay-Smidt og familien.

Hun har de seneste fem år været med til at planlægge mere end 60 generationsskifter i landbruget. Netop nu er hun involveret i ejerskifte af godt 20 virksomheder og selskaber.

- Det er meget forskelligt, hvordan man som landmand takler den følelsesmæssige proces, der ligger i et generationsskifte. Det er jo et livsværk, der skal gives videre, og man slipper pludselig noget, man har haft som identitet, siger Susanne Møberg.

Optimal løsning kan tage tid

Mens nogle landmænd håber at kunne give livsværket videre til en bestemt tredjemand, har andre en klar idé om, at en af børnene skal overtage. Derfor er det også meget forskelligt, hvordan det hele skal gribes an, tilføjer hun, og fortæller, at et generationsskifte kan tage op til fem år at få på plads – særligt hvis der er økonomiske og juridiske hensyn at tage.

- Det handler jo om, at man skal have mest muligt til sig selv, når man har overdraget ejendommen. Det kræver nogle gange nogle år at få mulighed for.

Susanne Møberg er en ud af ni eksperter fra LMO, der igen i år deltager på rådgivningsselskabets to-dages seminar om generationsskifte i slutningen af november. Seminaret ender med, at deltagerne får en individuel handlingsplan stukket i hånden, m.m., lyder det fra LMO.

mip

 

Læs også