Prehn står for skud

På fredag er fødevareminister Rasmus Prehn inviteret til Midtfyn i håb om en lempelse af reglerne for aflivning af slagtedyr i marken.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) bliver på fredag på Fællinggaard ved Broby konfronteret med de dyreetiske og økonomiske følger af den nye regel om dyrlægeovervågning ved skydning af slagtedyr på naturarealer. Arkivfoto: Erik Hansen

For Jørgen Andersen, der afgræsser flere naturområder med sine kødkvæg af racen Skotsk Højlandskvæg, bevirker en ny regel, som blev indført med virkning fra 1. januar i år, en merudgift på i størrelsesorden 3.500-3.700 kroner for hvert dyr, der aflives på marken inden slagtningen.

Med 30-35 slagtedyr om året beløber det sig til omkring 100.000 kroner for hans vedkommende, at der nu skal være en dyrlæge til at overvære skydningen på marken og aftapningen af blodet, inden dyret læsses og transporteres til slagtehuset.

- Ændres reglen ikke, som ellers lovet af fødevareminister Rasmus Prehn, så må jeg opgive at være naturplejer. Og det samme vil mange andre kødkvægavlere, forventer Jørgen Andersen, der sammen med hustruen Susanne driver Lamdrup Naturkød ved Svindinge med salg fra egen gårdbutik.

Han vurderer, at omkring 1.000 fynske dyr aflives ved skydning på marken om året, netop for på denne måde at sikre en dyrevenlig håndtering fremfor en stressende transport som levende til slagtningen.

Ministeren kommer på besøg

Derfor glæder han sig over, at det er lykkedes at få ministeren til Fyn, for at forklare ham om den på ingen måde dyrevenlige og økonomiskbelastende regel.

- Vi havde for to måneder siden et møde med Venstres Erling Bonnesen om sagen. Det resulterede i et samråd, hvor Rasmus Prehn lagde op til at rulle reglen tilbage. Det er bare ikke sket, og derfor ser vi nu frem til at høre hans forklaring og naturligvis love, at det, som det ellers altid har foregået, atter bliver uden dyrlægeopsyn i marken, håber Jørgen Andersen.

Ministerbesøget foregår på fredag eftermiddag på Fællinggaard mellem Broby og Allested.

Læs også