- Hvis køerne er glade, så er jeg også glad

Der hersker en ro og kontrol, når Edwin Veerbeek og fire af sine fem børn går med hver sin ko eller kvie i haven, nord for Randers. De øver til Landbrugsmessen, Gl. Estrup.

Cirka hver anden dag tages dyrskuedyrene ud, og børnene træner med dem.

Trip, trap, træsko. Mælkeproducent Edwin Veerbeek kommer gående ud af stalden med en stor kvie i hånden. Efter ham følger Storm på 13 med en ældre ko, Finn på 12 med en lidt mindre kvie, Wieteke på 9 med en endnu mindre kvie og Rimke på 7 med en kalv. Femke på 15 er ikke hjemme, hun læser til eksamen.

Alle går stille og roligt hen over grusset langs fårefolden ned mod haven, til fuld bevågenhed fra både får, kalve og hunde.

- Børnene går med dem cirka hver anden dag, siger Edwin Veerbeek og tager endnu et par skridt.

Flere muligheder i Danmark

Sproget er hollandsk, og familien Veerbeek har boet i Danmark i 15 år. Edwins far har en kvægejendom i Holland, men mulighederne for at blive selvstændig mælkeproducent var større i Danmark, hvorfor familien bosatte sig i Gjerlev, nord for Randers, på ejendommen, de selv kalder Veerbeek Holsteins.

- Der er flere muligheder i Danmark. Vi fandt stedet her, det er en fin gård på en stille vej, der er god jord til, og så er der meget plads. Samtidig så vi flere muligheder for at udvide, fortæller Edwin Veerbeek.

Familien startede med 100 køer, og Edwin har i dag 360 holsteinkøer i stalden – røde og sorte.

Avl er en hobby

Nu går fem af dyrene rundt i haven sammen med fire af Edwins fem børn. De træner til Landbrugsmessen, Gl. Estrup, og der er ingen tvivl om, at det langt fra er første gang, både børn og dyr prøver det.

- Vi har meldt 10 dyr til – fem køer og fem kvier og kalve. Vi var med første gang i 2009, der havde vi to køer med. Vi har også haft 14 dyr med, fortæller Edwin roligt.

Han går meget op i avl, inseminerer selv og køber genetik fra det meste af verden.

- Jeg kender mange af tyrene og synes, det er meget interessant. Det er min hobby. Jeg avler efter en ko med en god produktion og god bygning. Hun skal ikke være ekstrem, men der skal være en god balance, siger Edwin, som gerne ville have endnu mere tid til at nørde i avl, men med fem børn og en familie i Holland er tiden knap.

Køerne bliver gamle

Edwin Veerbeek og børnene tager endnu et par runder i haven, hvorefter de begynder at gå tilbage til stalden, en efter en, med en enorm ro og kontrol.

Mens dyrene kommer på plads i stalden, lægger børnene sig i en dynge hø på foderbordet sammen med familiens to hunde.

Edwin begynder at fortælle om sine fremtidsplaner med en udvidelse af kostalden, så der bliver plads til 450 køer og bedre forhold til både kvier og goldkøer.

- De skal have plads, siger han.

For lige nøjagtig plads og det, at der i dag er sand i sengebåsene, er ifølge Edwin grunden til, at køerne i hans besætning bliver gamle.

- Jeg kan godt lide en ung ko, men en gammel ko betyder meget mere for mig. Derfor skal de blive gamle her, og det gør de også, siger han.

Flere gange har en ko i besætningen rundet 100.000 kg mælk, og den gennemsnitlig livsproduktion for hele besætningen er lige nu på 48.000 kg EKM.

- Det er ret enkelt. Køerne skal have det godt. For når køerne har det godt, så har jeg det også godt, siger Edwin.

Læs også