Mette Marie Lungholt har siden 2011 udstillet på Det Fynske Dyrskue.

- Jeg fik mit første lam i 2009 og to år senere var jeg med for første gang og har været der siden.

Mette Marie Lungholt avler to fåreracer – Såne og Rygja.

- Såne er en sort danskavlet race, der er lavet på baggrund af blandt andet racen Rygja. Derfor synes jeg, at det er sjovt at have dem begge. Så er der lidt variation og har både sorte og hvide får, og ja, det gør det lidt sjovt, siger hun.

Lyst til at vise dyrene frem

Den væsentligste grund til, at Lungholt Lam er at finde på dyrskuepladsen, er lysten til at vise dyrene frem for blandt andet nye fåreinteresserede.

- Jeg er glad for mine får. Jeg er stolt af dem og synes, at de er smukke, så jeg vil gerne vise dem frem, ligesom jeg meget gerne svarer på spørgsmål fra eventuelle kommende fåreavlere.

- Når vi erfarne avlere deltager på dyrskuerne rundt omkring, er vi avlens vindue udadtil. Den tanke kan jeg godt lide, og synes også, at det er en vigtig opgave, siger Mette Marie Lungholt.

Rolige og håndterbare dyr

Derudover fremhæver hun det sociale samvær avlerne imellem og det, at hun bliver »tvunget« til at træne dyrene i at gå i line og opleve megen uro.

- Jeg kan godt lide, at mine dyr er rolige og håndterbare. Når jeg ved, at jeg skal have dem med på dyrskuet, er det ikke noget, der kan udsættes til i morgen. Der er det bare med at få trænet. Og det kommer mig jo også til gavn, når jeg har fremvisninger af anden art, for eksempel i forbindelse med et salg.

Udstiller fem får og tre lam

I alt har Mette Marie Lungholt 30 moderfår samt de lam, der blev født i slutningen af marts/starten af april i år. Det Fynske Dyrskue får glæde af tre etårs får uden lam, et får med to lam, og et får med et lam. De to er af racen Rygja, de tre Såner.

- Der kan godt være lidt af et produktionsdilemma, når man skal udstille dyr – i hvert fald for de af os, hvor dyrene lemmer i april.

- Mine får er lige nu i den periode, hvor de malker rigtigt meget. Det betyder, at de godt kan være lidt til den tynde side, og det ønsker man ikke i bedømmelsen af et udstillingsfår.

- Når lammene er fravænnet, tager fårene hurtigt på igen, så alt er, som det skal være, men det kan godt gøre det lidt svært at finde får, der er gode at udstille netop på det her tidspunkt, fortæller Mette Marie Lungholt og påpeger, at hun derfor heller ikke har de bedste produktionsdyr med.

- De bliver derhjemme, hvor de yder rigtigt meget, siger hun.

Ærespræmier bringer glæde

Der til trods indrømmer hun gern, at modtagelse af en ærespræmie altid vækker glæde.

- Det er rigtigt dejligt at blive bekræftet i, at man har nogle fine dyr, og at man selv er i stand til at udvælge de rigtige. Men i selve avlen er en ærespræmie på Det Fynske Dyrskue ikke så vigtig.

Bureaukratisk og bøvlet

Mette Marie Lungholt håber at se mange af sine fårekollegaer til Det Fynske Dyrskue.

- Men jeg ved godt, at antal dyr gennem de sidste mange år har været for nedadgående. Det skyldes især, at der er kommet nye og stadig skrappere både sundheds- og transportregler, der både koster penge og tid og til tider kan blive lige en tand for bureaukratisk og bøvlet, indrømmer den erfarne fåreavler.

- Heldigvis mærker vi også, at der er nogen, der er sultne efter at komme ud og vise dyr frem og mærke den gode stemning, der er på et dyrskue. Så det skal nok blive nogle gode dage, som jeg glæder mig til, fastslår hun.