Åbningstaler med grøn optimisme

Både Roskilde Dyrskues formand, Povl Fritzner, og Landbrug & Fødevarer-formanden Søren Søndergaard kom i åbningstalerne ind på de grønne omstillinger, der arbejdes med i dansk landbrug.

Efter åbningstalerne var det tid til »holdbillede« i ringen - her med en kødkvægavler. Til venstre er det Roskildes borgmester, Tomas Breddam, ved siden af hereford-udstilleren står Povl Fritzner, formand for Roskilde Dyrskue, mens Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer, ses yderst til højre. Foto: Jesper Hallgren

Efter to års »corona-pause« var der for nylig et dejligt gensyn med Roskilde Dyrskue, der er forbundet med mange traditioner – blandt andet i forbindelse med den officielle åbning af skuet ved formanden for Roskilde Dyrskue, Povl Fritzner.

Efter en kort velkomst overlod han talerstolen til først Roskilde-borgmesteren Tomas Breddam (S) og siden formanden for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard.

Sidstnævnte påpegede, at dansk landbrug står midt i en kæmpe forandringstid, men han gjorde også opmærksom på, at han er fortrøstningsfuld på landbrugets vegne.

- Vi kommer fra et godt udgangspunkt, fordi vi altid har været dygtige til at udvikle vores erhverv, sagde formanden, og tilføjede:

- Det her med altid at ville gøre det bedre i dag, end vi gjorde i går – det har altid været en stærk drivkraft for os landmænd. Og dét er faktisk også lige præcis dén ambition, vi skal bruge for at omstille landbruget.

Vigtigt at stå sammen

For landbruget skal videre. Meget videre, understregede Søren Søndergaard.

- Og det kommer vi kun, hvis vi stræber efter at blive de bedste. Og ikke mindst stolt viser frem, hvad vi kan. På den måde kan de løsninger, vi udvikler – både i stalden, på marken og i laboratoriet – blive dem, der ikke kun gør dansk landbrug mere klimavenligt. Men som er med til at inspirere resten af verden til at blive lige så dygtige, som vi er.

De danske landmænd er allerede godt i gang med at omstille sig. Det vidner et nyt pyrolyseanlæg, pilotforsøg med metan-reducerende fodertilsætningsstoffer, produktion af græsproteiner i Vestjylland og senest DLG-medejerskabet af Enorm BioFactory, der bygger nordens største insektfabrik, om, slog Søren Søndergaard fast.

- Vi skal ikke »bare« overleve den grønne omstilling. Vi skal skabe den.

- Derfor er det også så vigtigt, vi står sammen. At vi inspirerer. Og også at vi tør stræbe efter at være de bedste og de dygtigste, understregede formanden.

Potentiale i energi

Povl Fritzner overtog efterfølgende talerstolen og satte i sin åbningstale også ord på landbrugets rolle i fremtiden.

- Vi skal ikke kun være kendt for de gode, sunde fødevarer med høj kvalitet, landbruget kan også komme til at spille en vigtig rolle i forhold til fremtidens bæredygtige, grønne energiproduktion, sagde Povl Fritzner, og tilføjede:

- Halmen fra markerne har i mange år været brugt i varmeværkerne, hvor den har dannet grundlag for bæredygtig varme til massevis af husstande. I fremtiden kommer halmen også til at være en vigtig del af energiproduktionen. Men der skal handling til.

Minksagens konsekvenser blev også en del af åbningstalen for Roskilde Dyrskue 2022.

- Dansk politik skal skifte retning. Der er en bekymrende tendens til magtfuldkommenhed hos regeringen. Se bare minksagen, hvor man lukkede et helt erhverv efter et møde på bare 45 minutter, hvor ingen havde læst bilagene. Det klædte ikke det danske demokrati, lød det fra Povl Fritzner.

Læs også