Rådgivning på skue

Sagro er blandt udstillerne på Ribe Dyrskue, hvor der bliver mulighed for at møde landbrugsrådgivere og få en snak om landbrugsdrift.

Rådgivningsvirksomheden Sagro er at finde på flere af landets dyrskuer og er traditionen tro også blandt udstillerne på Ribe Dyrskue.

Her vil der være mulighed for at hilse på, og få en landbrugssnak med rådgiverne.

Sagro var også blandt udstillerne ved Landsskuet i Herning for få uger siden, hvor der var stillet skarpt på konsumafgrøder.

Baggrunden er de vinde, der både blæser i befolkningen og i den politiske verden om klima og bæredygtighed.

Og midlet hedder blandt andet hestebønner, linser, kikærter, ærter. Og netop hér er Sagro med i et projekt under Seges, hvor man afprøver og undersøger potentialet i disse afgrøder som basis for en mere plantebaseret kost.

- Disse afgrøder fortjener opmærksomhed, da de kan have nye potentialer omkring CO2 og klima. Det handler både om forbrugerpolitik og klima, forklarede Sven Agergaard, formand for Herning-Ikast Landboforening samt formand for Sagro, der var med på Sagros stand i Herning og selv dyrker hestebønner hjemme på sin bedrift.

Undgå kvælstof

Det handler om både klima og miljø i forbindelse med konsumafgrøderne.

- Det handler om at undgå kvælstof og sænke CO2-aftrykket, forklarer Dorte Storper, der er Senior Projektleder hos Sagro, og tovholder herfra på projektet.

Hun fremhæver samtidig at det passer fint ind i indsatsen omkring ESG-rapporter for landbrugsbedrifter. (ESG = Environment, Social og Governance, red.)

Både Dorte Storper og Sven Agergaard er enige om, at der er et stort potentiale i konsumafgrøder – ikke mindst hestebønnerne, men at det er håndteringen af dem – og ikke foderværdien – der er den største udfordring.

- Men det er en udvikling jeg tror er kommet for at fortsætte. Der er stigende efterspørgsel efter blandt andet kikærter og linser, fastslog Dorte Storper, der er overbevist om at sortsudvikling vil gøre, at der på sigt findes sorter, der egner sig til at blive dyrket i Danmark.

Læs også