Kalvene er gået fra diarré til topform

Alltech er blandt udstillerne på dyrskuet i Aabenraa. Blandt et af sine produkterne har man Bio-Mos, der med stor succes har løst udfordringen med diarré og dødelighed blandt kalvene hos landmandsparret Maria og Torben Jessen ved Varde.

Også køerne nyder godt af Bio-Mos i deres daglige foder. Foto: John Ankersen Sådan ser det ud – Bio-Mos, der er et tilskudsmiddel i pulverform. Foto: John Ankersen Maria Jessen er nu glad, hver dag når hun møder køer der stortrives i stalden. Foto: John Ankersen

- Vi havde prøvet alt, og intet hjalp. Sådan beskriver landmandsparret Maria og Torben Jessen selv det forløb, som de har været igennem på deres malkebedrift ved Varde.

Maria og Torben Jessen havde nemlig i 2019 problemer med deres kalve. De ville ikke trives, og der var hyppig diarré. Resultatet var samtidig en høj dødelighed af kalve.

- Vi havde dyrlæge på flere gange, og vi testede råmælken, vi gjorde rent og desinficerede, fortæller Maria Jessen, der samtidig måtte konstatere, at intet virkede til at have nogen effekt.

Kraftig diarré blandt kalvene, og høj dødelighed efterfølgende, var det triste resultat.

Kunne det være foderet?

Det var en snak om problemet med virksomheden Alltech, der for alvor satte gang i en positiv retning for kalvene igen på bedriften.

- Vi fik en snak om problemet, og det kom hurtigt til at handle om det kunne være foderet, den var gal med, husker Maria Jessen.

Herefter blev der foretaget en ændring i goldko-foderet, ligesom der blev taget en blodprøve på goldkøerne. Resultatet viste, at kalvene åbenbart ikke fik »madpakke« nok med.

Kalvenes blanding blev ændret og skiftet – i første omgang uden resultat:

- Kalvenes blanding blev skiftet, for kalvene ville ikke spise. Vi skiftede ud flere gange og gik så tilbage til den oprindelige blanding, husker Maria Jessen.

Bio-Mos blev løsningen

Det var herefter at Alltech kom ind i billedet med det, der skulle blive løsningen på problemet. Carsten Houmann fra Alltech satte fokus på at skabe sunde og stærke kalve, herunder kvier, tyrekalve og krydsningskvier, som blev solgt fra gården.

- Der skulle ske noget nyt. Han kom ud og vi kiggede hele foderplanen igennem, hvor han foreslog ændringer. Og vi var villige til at prøve noget nyt, husker Maria Jessen.

Midlet til det, der skulle vise sig at blive løsningen på alle problemerne, blev virksomhedens Bio-Mos, der er udviklet til at fremme de nyttige tarmbakterier, opretholde mavetarmsundheden og styrke det naturlige immunforsvar. Bio-Mos er et naturprodukt udvundet af gærstammen Saccharomyces Cerevisiae og tilsættes i foder, mineraler, mælkeerstatning og kan bruges i alle vækstfaser.

Bio-Mos er formuleret til at fodre mave-tarm-kanalen, det er et fodertilskud der optimerer den gennemsnitlige daglige tilvækst og fremmer et sundt tarmmikrobiom uden brug af antibiotika.

Og resultaterne er ikke udeblevet – tvært imod. Faldende medicinforbrug, sjældent diarré hos kalvende og generelt sundere trivsel hos dyrene.

Bio-Mos bruges i dag i besætningen både som drys på foderet til goldkøer og i den råmælk og det foder, som kalvene får. Og Maria Jessen er ikke et øjeblik i tvivl om, at Bio-Mos er kommet for at blive i stalden:

- Jeg går aldrig fra Bio-Mos igen. Vi prøvede i 14 dage – det gik slet ikke.

Bio-Mos kan bruges af både konventionelle og økologiske mælkeproducenter. Foruden diarré har midlet, ifølge Carsten Houmann, også vist sig at have en gavnlig effekt i forhold til salmonella.

Læs også