Advarsel mod dommedagsprofeti i klimadebatten

Der er brug for nuancer, og vi skal tale mere sammen om klimaløsningerne, opfordrede dyrskueformand Povl Fritzner i sin åbningstale.

Formanden for Roskilde Dyrskue, den sydsjællandske gårdejer Povl Fritzner, benyttede sin åbningstale på skuet til at advare mod fagligt underfrankerede dommedagsprofetier i klimadebatten.

- Når man lytter til debatten, kan man godt få det indtryk, at koen er den største klimasynder. Men der er brug for nuancer, og vi skal tale mere sammen om løsningerne, fastslog Povl Fritzner i talen.

Her noterede han sig, at mens klimaregnskab og CO2 helt nødvendigt står højt på dagsordenen verden over, så er danske landmænd verdensmestre i bæredygtighed.

- Vores fødevarer har et af verdens laveste miljøaftryk, både når det gælder plante- og husdyrproduktion. Derfor skal vi blive ved med at producere fødevarerne her i landet, lød det fra Povl Fritzner.

Danmark er ikke en osteklokke

I sin tale pointerede formanden, at man for et kg CO2 kan fremavle 83 kartofler, en liter mælk eller rejse med fly i 30 sekunder.

- Vi skal ikke holde op med at drikke mælk eller flyve. Men vi skal udvikle de teknologiske løsninger, der reducerer koens metan og udvikler grønt brændstof til flyrejsen. Og vi skal have mælken tilbage på de københavnske skoler, opfordrede Povl Fritzner, og tilføjede:

- Danmark er ikke en osteklokke. Men det skulle man tro, for på den måde vi opgør Danmarks CO2-regnskab, belønner vi import og straffer vores egen produktion. Hvis vi køber en bøf fra Argentina, tæller den ikke med i vores klimaregnskab. Men spiser vi en dansk bøf, så er der røde tal på klima-bundlinjen. Det giver ikke mening, og det skal laves om.

Læs også