Vestsjællandsk sejrsstime blev brudt

Tøvestensgaarden vandt i år »kun« Miss Sjælland-titlen, mens en RDM-kvie fra Falster blev Miss Teen.

På Roskilde Dyrskue 2022 var det tredje gang i træk, at Tøvestensgaarden i Hejninge ved Slagelse både havde skuets flotteste kvie og den smukkeste malkeko, hvilket sikrede titlen som henholdsvis Miss Teen og Miss Sjælland.

Den sejrsstime blev dog brudt i år, hvor Tøvestensgaarden »kun« vandt Miss Sjælland-konkurrencen – med den samme ældre jerseyko (fra oktober 2016), som strøg til tops i fjor.

Det var i stedet en flot RDM-kvie fra Emil Vest-Hansen fra Nr. Ørslev ved Nykøbing Falster, som opnåede titlen Miss Teen.

De to titler afgøres gennem de »placeringspoint«, som dommerne giver, og det handler således om at opnå den laveste sum fra dommerne.

RDM-kvien opnåede Miss Teen-titlen med i alt fire point fra tre dommere (med placeringerne 2-1-1), mens jerseykoen fra Tøvestensgaarden fik seks point (2-3-1). Det gav dog sejren – et point mindre end både nummer to og tre – i konkurrencen om Miss Sjælland, hvor der var lidt større uenighed hos dommerne.

Umiddelbart efter de to kåringer handlede det om at finde den bedste besætning inden for malkekvæg, og her var der ikke så meget at rafle om. Alle dommere havde nemlig Tøvestensgaarden på 1. pladsen. På den måde blev det alligevel igen i år en dobbelt triumf for den vestsjællandske gård.

Sydsjællandsk jerseyko var Staldens Dronning

Lørdag blev Miss Teen og Miss Sjælland fundet inden for malkekvæg, og søndag gjaldt det så Superko-konkurrencen, hvor det ikke kun handler om at se godt ud.

Forskellige faktorer som produktion, sundhed og antal kælvninger bliver også taget med i betragtning. Superko-konkurrencen er på den måde en kombinationskonkurrence, hvor nøgletal hjemme fra bedriften spiller en vigtig rolle.

Superkoen inden for hver race fik efterfølgende plads i den store finale om at blive Staldens Dronning, og den gik titel gik det en jerseyko hos Thomas Poulsen fra Ågården ved Mern i Sydsjælland.

Den sydsjællandske jerseyko dystede i finalen mod en RDM-ko fra Niels Pedersen nord for Ringsted og en holsteinko fra Christian Petersen på Skovbakkegård ved Regstrup nær Holbæk.

/ jhal

Læs også