Dyrskuedommer: Køerne kan blive rigeligt store

Andreas Døssing fra Vojens er dommer på dyrskuerne i Odense, Hjørring og Roskilde.

Mens F16 og F35 jagere fra Skrydstrup drøner over himlen, er mælkeproducent Andreas Døssing denne formiddag i gang med at hjælpe inseminøren.

Alligevel får han tid til en snak om rollen som dommer ved dette års dyrskuer, hvor han er at finde i både Roskilde, Odense og Hjørring.

Og som dommer har han klare mål:

- Vi vil gerne have harmoniske køer, og de behøver ikke at være større, end de er nu. Avlsmæssigt arbejdes der jo med størrelse og ydelse, og det følges ad og påvirker hinanden, fortæller han.

- Køerne bliver simpelthen større, og nogle af dem er ved at være så store, at det udfordrer staldsystemerne. Der er en naturlig grænse for hvor meget mælk, de skal yde, så derfor avler vi nu mere efter tykkere mælk med bedre indhold af fedt og proteiner end efter mængder. Det bliver vi jo også afregnet efter hos Arla. Vi synes nok, at køerne er blevet lige rigeligt store, og vi har køer her i stalden, som er større end gennemsnittet, siger Andreas Døssing, som sammen med hustruen Anne Dorthe driver kvægejendommen Stakkehavegård ved Vojens med 350 malkekøer på sjette år.

- Der er nok en naturlig grænse, og vi har en ide om, at det er mængden, der udfordrer koen. Og for os er det lige så økonomisk at have en ko, der giver 45 liter mælk med fem procent fedt som at have en ko, der giver 80 liter med to procent fedt, siger han.

Søger de harmoniske køer

Det harmoniske ved koen kommer også til udtryk på andre måder.

- Tidligere var der fokus på tyre, der havde meget lige ben, men det går ud over bevægelserne. De bevæger sig dårligere, og i dag har vi fokus på, at dyrene bevæger sig godt, og at de er komplette og velfungerende dyr, siger Andreas Døssing. Både han og hustruen er begge aktive indenfor kvægavl – samt dyrskuer, hvor Andreas ikke bare gør sig som dommer, men også selv udstiller køer.

- De tyre, vi bruger, er alle meget unge, så fædrene til de køer, vi ser på skuet er allerede fortid. Så det er ikke sådan, at man får gode ideer til avlsarbejdet på skuet. Det er ikke noget med at se tre gode døtre efter for eksempel Anton, og så bruge den tyr herhjemme. Men jeg har altid været med på skue og synes, at det er en god oplevelse, siger Andreas Døssing, der også kan glæde sig over, at han netop har solgt to unge tyre til Viking:

- Det flytter ikke noget på bundlinjen i regnskabet, men det er da en fin lille bonus, siger han med et smil.

Læs mere om Dyrskuer 2024

Dyrskuerne er et vigtigt samlingspunkt for lokalsamfundene på landet. Samtidig kan det være en stærk indgang til landbruget. Her er alt, hvad du skal vide om årets dyrskuer.

Læs mere her

Læs mere om Det Fynske Dyrskue

Det Fynske Dyrskue finder sted fra fredag den 7. juni til søndag den 9. juni 2024, og byder på masser af sjov med spændende oplæg og maskinudstillinger.

Læs mere her

Læs også

Det Fynske Dyrskue

Det Fynske Dyrskue finder sted fra fredag den 7. juni til søndag den 9. juni 2024, og byder på masser af sjov med spændende oplæg og maskinudstillinger.

Dyk ned alle vores 19 artikler om Det Fynske Dyrskue

Scenen præsenterer »Tour de Kartoffel«

Lørdag kan du opleve »Tour de Kartoffel«. Et oplæg med Umut Sakarya og Det Grønne Museum.

Musik for de yngste på skuets scene

Popsi & Krelle gæster Det Fynske Dyrskue lørdag.

Oplev en eventyrlig parade

H.C. Andersen paraden kan også opleves på årets dyrskue.

Slip kreativiteten løs

I den kreative stald er der rig mulighed for at kreere skønne projekter i selskab med Frøken Følleslev.

Søndag med Sebastian Klein

Skuets sidste dag byder blandt andet på Standup comedy-show for børn og voksne med Sebastian Klein på scenen.

Clara glæder sig til at vise sine Hereford frem

Når Det Fynske Dyrskue løber af stablen, bliver det med deltagelse af 20-årige Clara Birkholm Nielsen fra Svalehøj Hereford og hendes tyr Urd og koen Henna med kalven Vigan.

Fagfolk inspirerer

Bliv inspireret af fagfolk med fingeren på pulsen til Faglig Fredag.

DM&E kommer med et bredt udsnit af maskiner

DM&E Fyn møder talstærkt op på Det Fynske Dyrskue med maskiner inden for både entreprenør og kloakmester, maskinstation samt skoventreprenør.

Dyrskuedommer: Køerne kan blive rigeligt store

Andreas Døssing fra Vojens er dommer på dyrskuerne i Odense, Hjørring og Roskilde.

Premiere på selvkørende sprøjte

Ringe Maskinforretning viser for første gang på Fyn den nye Agrifac Condor Vanguard selvkørende sprøjte, når de deltager på Det Fynske Dyrskue.

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Roskilde Dyrskue

Det Fynske Dyrskue

Hjørring Dyrskue

Ribe Dyrskue

Dyk ned alle vores 90 artikler om Dyrskuer 2024

Danskproducerede biomassekedler

Skal der investeres i ny varmekilde, er et besøg på Maskinfabrikken Rekas stand en god mulighed for at blive klogere på emnet.

Passioneret avler: Kærligheden til dyrene gjorde, at jeg blev ved

Kim Fagerlin er ikke vokset op med malkekøer, alligevel har han aldrig været i tvivl. Han har altid villet være selvstændig mælkeproducent. Det lykkedes i 2008, men årene er ikke gået uden bump på vejen.

Fredagsshowet er tilbage

18.30 og to timer frem er der igen fredagsshow på dyrskuepladsen i Hjørring. Et show, som gentages og udvides lørdag.

676 dyr stiller til bedømmelse: - Kødkvæg er nærmest helt eksploderet

Antallet af kødkvæg er i år steget med hele 20 procent i forhold til sidste år. 164 dyr stiller til bedømmelse, mens der også er fremgang blandt fårene, mens malkekvæg og heste holder niveauet fra sidste år.

De kommer til Hjørring: Udstillerliste

En lang række maskin- og produktudstillere er igen i år klar på Hjørring Dyrskue.

Debutant i ringen er kommet på Hjørring Dyrskue siden barnsben

Det er kun hans tredje dyrskue som udstiller, og første gang i ringen i Hjørring. Alligevel kender han skuet som sin egen bukselomme og glæder sig til at vise tre kvier frem af racen Dansk Korthorn.

Bredt maskinprogram vises frem i Hjørring

LTA Landteknik-Andersen har specialiseret sig i import og salg af sliddele til landbrugsmaskiner samt import og eneforhandling af Opall markredskaber og S-S Enginering drænspulere. Et bredt udsnit af programmet vil kunne ses på Hjørring Dyrskue, hvor firmaet er blandt de faste udstillere.

Dyrskuedommer: Køerne kan blive rigeligt store

Andreas Døssing fra Vojens er dommer på dyrskuerne i Odense, Hjørring og Roskilde.

Kim kæmpede sig tilbage efter »mange bump på vejen«: - Kærligheden til dyrene gjorde, at jeg blev ved

Kim Fagerlin er ikke vokset op med malkekøer, alligevel har han aldrig været i tvivl. Han har altid villet være selvstændig mælkeproducent. Det lykkedes i 2008, men årene er ikke gået uden bump på vejen. Nu er han klar til at udstille sine køer på Landsskuet.

For første gang på Hjørring Dyrskue: Udstiller racen Grævlingehoved Texel

I 2022 gik to danske fåreavlere sammen om at importere de første Texel-får af typen Grævlingehoved. En variant, som har været kendt i Irland, Holland og England, men for første gang nogensinde kan den nu opleves på Hjørring Dyrskue.