Aggesen: Seges-opjustering bekræfter, at vi har en sag

- Ny opjustering fra Seges på landmændenes tab på efterafgrøder underbygger hvorfor vor sag skal vindes, siger formanden for Agerskovgruppen Jens Peter Aggesen, der mener, at tabene er fortvivlende uoverskuelige, og at det er det samlede efterafgrødetryk, som er problemet.

En ny opjustering fra Seges viser, at tabene for efterafgrøder er helt oppe på 3.500 kr/ha. 

- Det var det vi vidste og stævnede på allerede i juni. Landets fødevareproduktion og landmændenes økonomi kan slet ikke holde til det her, siger formanden for Agerskovgruppen, Jens Peter Aggesen.

- Vi er selvfølgelig tilfredse jo mere videnskaben giver os ret - for det er den videnskab, som vore juridiske argumenter bygger på. Men vi kommer til at opleve voldsomme konsekvenser, og det gør mig vred, fortæller han.

Han mener, at det er det samlede efterafgrødetryk, som er problemet.

- 40-50 procent er dybt alvorligt

- Efterafgrøder på tilsammen 5-10 procent af arealet går nok an, men når vi, som nu, er på 40-50 procent for manges vedkommende, så er det dybt alvorligt. Vi har både husdyrefterafgrøder, pligtige efterafgrøder og nu også såkaldte målrettede efterafgrøder. Vi kan ikke opfylde det samlede krav som det er nu. Det piner produktionen ned. Det er lige præcis derfor, at vi har stævnet og også derfor vi skal vinde - og her er vi glade for Seges-tallene. 

Formanden udtrykker også forståelse for, at Bæredygtigt Landbrug indgiver stævning mod en del af de samlede efterafgrøder, nemlig de målrettede efterafgrøder.

- Deres synspunkter er allerede dækket af vores stævning, for Agerskovgruppen går som sagt imod det samlede efterafgrødetryk. Men i Agerskovgruppen vil vi gerne opfordre alle foreninger og landbrugsorganisationer til enten at tilslutte sig vores store sag, som dækker alle efterafgrødetyper, og som går på det samlede efterafgrødekrav for alle landmænd, eller til at gøre som Bæredygtigt Landbrug. Det vil sige anlægge en mere snæver sag for nogle få landmænd om et enkelt efterafgrødekrav. Ministeren har godt af at få modstand, jo mere desto bedre, lyder det fra formanden.

Læs også