Fjern mos i plænen i august

En flot grøn plæne er at foretrække, men mos kan udfordre i både haver og parker. Haveselskabet har delt deres opskrift på en sund og mosfri plæne.

Mos er egentlig en fin, lille, saftig og lysende grøn plante, som slet ikke fortjener sit dårlige rygte blandt haveejere. Men hører du til dem, der mener, at en græsplæne bør være uden mos, så har Haveselskabets opskriften på en sund og mosfri plæne.

I en artikel på Haveselskabets hjemmeside, nævnes august som et godt tidspunkt at give plænen en tur. Er der kun få totter mos, kan mos fjernes ved at rive plænen igennem med en skarptandet rive, så man får flået mosset af i store totter.

Er der rigtigt meget mos, er det, ifølge Haveselskabet, bedre at bruge en såkaldt plænelufter eller vertikalskærer. Den skærer sig ned igennem græstørven og løsner mosset, samtidig med at den sørger for, at der kommer luft ned til græsrødderne. Du kan leje i en plænelufter/vertikalskærer i et byggemarked.

Klip ikke græsset for kort

For at forebygge, at der kommer mos i plænen igen, bør man undgå at klippe græsset lavere end ned til cirka fire centimeters højde. Græsset klarer sig nemlig bedre i konkurrencen med mosset, når det får lov til at blive lidt højere. Det giver græsrødderne mulighed for at blive kraftigere, så de bedre kan forsyne græsset med vand og næringsstoffer.

Haveselskabet gør imidlertid også opmærksom på, at det næsten er en umulig opgave at holde en plæne helt mosfri, hvis den ligger skyggefuldt eller på fugtig jord. Her er det bedre at leve i fred med mosset.

Under høje træer og på fugtige steder foreslås det, at man i stedet for græs anlægger et bed med planter, der passer til forholdene.

Læs også