Der er blevet 8.000 færre stuehuse på ti år

Mens der er blevet nedlagt knap 8.000 stuehuse på danske landbrugsbedrifter siden 2014, er mindre landejendomme blevet populære på det private boligmarked.

Det er så yndigt at bo på landet, men mulighederne for at bo der er det seneste årti blevet indskrænket betydeligt.

I 2013 var der registreret 116.049 stuehuse på danske landbrugsejendomme, mens tallet i 2023 var 108.225, et fald på 7.824 eller 6,7 procent., viser tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.

Strukturudvikling

Ifølge Estate skyldes det reducerede antal landbrugsejendomme en strukturudvikling med færre, men større landbrugsbedrifter.

- Udviklingen går mod større og mere professionaliserede bedrifter med mere jord pr. enhed. Og derfor har mange af boligerne på landet måtte lade livet, når man gennem årene har sammenlagt gårdene. Det betyder, at det klassiske liv på landet, som vi kender det, er på retur, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate og fortsætter:

- I stedet for landejendomme, hvor landmanden og hans familie bor på gården og driver den, er mange landejendomme i dag i langt højere grad blevet populære blandt folk, der bruger landejendomme som bolig og i stedte udlever drømmen om at have heste eller andre husdyr og muligheden for en vis grad af selvforsyning.

Giver andre muligheder

Hos landets ejendomsmæglere oplever man især landejendomme med kort afstand til de større byer være ret eftertragtede.

- I modsætning til tidligere kan man i dag bo på landet og stadig have civile job, fordi både vejnettet og den digitale infrastruktur er forbedret og gør det muligt at drive anden virksomhed end landbrug, og det er der stadig flere, der får øjnene op for. Men de store mere industrielle bedrifter med kæmpe stalde og lader lever typisk ikke op til de krav, som moderne familier stiller, derfor ser vi en udvikling, hvor der bliver færre beboelser på landet, siger Thomas Hovgaard.

Læs også