Prognose: Kina vil importere endnu mere svinekød

Der er ikke udsigt til, at den kinesiske appetit på udenlandsk svinekød bliver mindre efter nytår. Tværtimod, hvis man skal tro en prognose fra den hollandske storbank, Rabobank.

Kina forventes at ville importere 4,6 millioner tons svinekød i 2020. Det forudsiger den hollandske bank Rabobank, skriver Markedsnyt fra Landbrug & Fødevarer. Det er en stigning på over en million tons fra i år, hvor Kina forventes at importere op mod 3,3 millioner tons. 

Rabobank forventer, at året 2020 bliver året med rekordlav produktion af svinekød i Kina samtidig med, at importen bliver rekordstor. Produktionen af svinekød i Kina forventes at falde med 25 procent i år for så yderligere at falde 10-15 procent næste år. 

Selvom importen vil falde på den anden side af 2020, efterhånden som Kinas produktionen igen stiger, forventer Rabobank, at den kinesiske import af grisekød fortsat i årene fra 2021 til 2025 vil ligge på et højt niveau omkring 3 millioner tons.

På linje med andre forventer Rabobank heller ikke, at Kinas produktion vil komme fuldt tilbage til niveauet fra før afrikansk svinepest de kommende år. Dele af svineproduktionen vil være erstattet af andre animalske proteiner. Produktionen af fjerkrækød er eksempelvis steget med omkring 10 procent i år. Og i 2025 forventes fjerkræ at udgøre mere end 30 procent af det kinesiske kødforbrug på bekostning af svinekød. 

Strukturændringer på vej

Rabobank forudser en voldsom strukturudvikling i svineproduktionen, hvor halvdelen af de mindre produktioner vil forlade erhvervet. De små besætninger forventes kun at stå for 30 procent af produktionen i 2025, mens produktionen fra store besætninger - med produktion på mere end 10.000 svin om året - forventes at udgøre mere end 30 procent af den samlede svineproduktion i 2025.

Som et udslag af den alvorlige situation, som ASF har skabt i Kina, har det kinesiske landbrugsministerium meddelt, at man har planer om at lukke en række mindre slagterier i hele landet for bedre at kunne kontrollere smitten med afrikansk svinepest.

Ifølge ministeriet er mange mindre slagterier udstyret med gamle faciliteter og forældet teknik, der betyder en mangelfuld kontrol og kvalitet af de indkomne grise og grisekødet.

Ministeriet vil allerede her fra midten af november gennemgå slagterier i en række regioner og lukke de slagterier, der ikke lever op til myndighedernes krav.

 

 

 

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også