Efter klimaudbudsrunde: Ministeren er skuffet – men det burde han ikke være

Klimaminister Lars Aagaard har kritiseret de manglende bud i forbindelse med en udbudsrunde, der skal sætte gang i fangsten af CO2. Men der er en forklaring på det, lyder det fra Biogas Danmark.

I denne uge lukkede det såkaldte NECCS-udbud, der skal være med til at sænke udledningerne af klimagasser ved at fange og lagre biogen CO2.

Initiativerne på området er et af de væsentligste redskaber, der skal være med til at sikre, at man internationalt kommer i mål med at sænke udledningerne af klimagasser, og udbudsrunden endte med, at Energistyrelsen modtog tre tilbud, der nu er blevet tildelt kontrakt.

Kontrakterne er gået til det skotske Carbon Capture Scotland Ltd., og nok så interessant, til de danske biogasvirksomheder BioCirc samt Bioman.

Alt i alt vil de tre tilbud, der er givet på området i denne udbudsrunde betyde en reduktion i CO2-udledningerne på 160.000 tons, hvoraf projekterne fra BioCirc samt Bioman står for langt hovedparten af reduktionerne.

Langt under ambitionerne

Men de 160.000 tons er væsentligt under de ambitioner, som regeringen havde ved udbuddet.

Således havde man fra politisk side håbet på at kunne sænke udledningerne med en halv million tons årligt. Samtidig vil CO2-gevinsterne på området først komme i hus fra 2026. Og det skuffer klimaminister Lars Aagaard (M).

- Jeg vil gerne kvittere for de tre aktører, der har budt ind – men det er klart, at markedet som helhed ikke har budt ind som forventet. Derfor har jeg understreget, at det skal være anderledes næste gang, vi åbner for udbud, så vi får CO2-fangst og lagring for alle pengene, siger Lars Aagaard i en pressemeddelelse.

I det hele taget er klimaministeren ærgerlig over hele forløbet omkring udbudsrunden, der tilmed fik skubbet ansøgningsfristen for at få flere aktører på banen.

- Vi er i gang med at bygge en hel industri om CO2-fangst, anvendelse og lagring op fra bunden, så vi bliver klogere hele tiden – det er det her et ærgerligt eksempel på, lyder det fra Lars Aagaard.

Også hos Dansk Industri ærgrer man sig over de få bud. Her frygter man, at den pauvre start på udbuddene kan skabe mistillid til teknologien.

- Det er helt utroligt ærgerligt, at der ikke kommer flere reduktioner ud af puljen, som ellers var stillet i sigte. Det ændrer dog ikke ved, at teknologien er helt afgørende for den grønne omstilling, siger Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef i DI, i en skriftlig kommentar til Effektivt Landbrug.

Vanskelige udbud

Men klimaministeren burde ikke være så overrasket over, at det ikke blev til mere. Sådan lyder det fra direktør i Biogas Danmark, Frank Rosager. I brancheorganisationen har man oplevet, at der var tale om vanskelige udbudsbetingelser med store riscici.

- Først og fremmest vil vi ønske stort tillykke til BioCirc og Bioman A/S, der har fået tilsagn om støtte fra NECCS-puljen. Dermed er to af Biogas Danmarks store medlemmer med til at vise vejen frem for, hvordan vi kan komme i gang med at realisere et stort potentiale for anvendelse af biogen CO2 fra biogasanlæggene, siger Frank Rosager.

Præstationen er så meget desto større, da udbudsbetingelserne var udfordrende.

- Vi har i vores høringssvar til udbudsbetingelserne tidligere påpeget, at der er en udfordring med at stille krav om bl.a. leveringsgaranti med bødekrav og finansiel sikkerhedsstillelse herfor, når der er tale om nye og uafprøvede leverandørkæder, siger direktøren og tilføjer:

- Derfor er der også ekstra ros til BioCirc og Bioman for at påtage sig den risiko, der ligger i den første budrunde, siger Frank Rosager.

Ny udbudsrunde om hjørnet

Med udbudsrunden er startskuddet for alvor lydt til den danske indsats på området, og der er ikke længe til, at næste udbudsrunden starter. Den sætter Anne Højer Simonsen sin lid til, kan rette op på tingene.

- Det kommende CCS-udbud til juni er altså lige rundt om hjørnet, og det er topvigtigt, da der er brug for flere CCUS-projekter med større volumen og bedre konkurrencevilkår, hvis vi skal høste det fulde potentiale, siger hun.

Læs også