Henrik valgte flisfyret trods manglende tilskud: Større sikkerhed og store besparelser

Et nyt biobrændselsfyr bruger en tredjedel mindre flis end det gamle, mens det også gør Henrik Rasmussen mere uafhængig af svingende elpriser.

- Jeg kan sagtens forstå, hvis folk vælger varmepumpe eller andre ting, man kan få tilskud til. Jeg forstår til gengæld ikke, hvorfor man ikke kan få tilskud til at fyre med biobrændsel. Det er en overset energikilde, fortæller Henrik Rasmussen.

- Jeg synes, tilskuddene i for høj grad dikterer, hvilke løsninger, der skal vælges. For mange år siden var der tilskud til at skifte sit oliefyr ud med et naturgasfyr, nu er der så tilskud til at skifte naturgasfyret ud med varmepumper og jordvarme, konstaterer han.

Tilskuddene fik dog ikke lov at diktere, da det gamle flisfyr på Henrik Rasmussens landejendom ved Silkeborg ikke kunne mere.

- Vi bor på landet, så vi har ikke naturgas eller fjernvarme, men vi har egen skov og også en flishugger, så det var nærliggende at fortsætte med at fyre med flis, fortæller midtjyden, der ikke finder det særligt tillokkende at skulle varme sine godt 200 kvadratmeter op med varmepumpe.

- De seneste år har vi set, hvordan elpriserne pludselig kan stikke helt af. Jeg ved godt, at jeg stadig er afhængig af strøm, men jeg havde ikke lyst til at vælge en løsning, der bruger meget strøm, når jeg har træ nede i skoven, der gør mig noget mere uafhængig af svingende elpriser.

Skulle strømmen helt forsvinde fra nettet, er Henrik Rasmussen også dækket ind med en generator, der nok skal holde fyret kørende.

- Så vi skal nok få varmet huset op, uanset hvad der sker, konstaterer han.

Simpel løsning

Efter en grundig gennemgang af markedet, faldt valget på et biobrændselsfyr fra Twin Heat.

- Vi var rundt og kigge på forskellige danskproducerede fyr, og her fandt vi altså den bedste løsning for os hos Twin Heat, fortæller Henrik Rasmussen.

En vigtig faktor var, at Twin Heat-fyret passede lige ind i de eksisterende rammer i fyrrummet – med enkelte tilretninger, som de nemt kunne klare - mens det også betød meget for Henrik Rasmussen, at han havde mulighed for at komme forbi hos Twin Heat og se fyret, inden han tog beslutningen.

- Sammen med god vejledning betyder det meget for mig, at man kan få lov til at se, røre og føle, hvad man køber. I hvert fald, når man er oppe i en større investering, som et fyr jo er, fortæller han.

- Og så kan jeg godt lide, at det er en simpel løsning. Man kan få alverdens meget avancerede modeller, der selv kan køre aske ud, selv tænde op og så videre, men jeg er mere til en simpel og driftssikker løsning. Der er ikke helt så meget, der kan gå galt, fortæller midtjyden, der i sin tid selv byggede det flisfyr, der havde varmet ejendommen op i 21 år, inden Twin Heat’en tog over sidste år.

Positivt overrasket

Selvom der ikke har været tilskud at hente til fyrudskiftningen, har der været flere gevinster, der er til at føle på, fastslår Henrik Rasmussen.

- Vi bruger en tredjedel mindre flis, mens jeg også er positivt overrasket over, hvor meget mindre strøm det nye fyr bruger, fortæller han.

Samtidig forventer han, at det nye fyr holder væsentlig længere end en varmepumpe vil gøre.

- Jeg tænker, der er kortere levetid på en varmepumpe end på et flisfyr, hvor man har udskiftelige dele. Det har man, så vidt jeg ved, ikke på en varmepumpe – i hvert fald ikke dele, det kan svare sig at skifte ud. Så på det punkt ser jeg også fyret som en mere bæredygtig løsning, vurderer Henrik Rasmussen, som forventer at have glæde af det nye biobrændselsfyr de næste 20-25 år.

Læs også