Under DanskHalms generalforsamling havde formand Erik Poulsen fokus på halmens muligheder i den grønne udvikling, hvor biomasse bliver essentiel. Han kunne også med glæde fortælle, at der var kommet en del nye medlemmer til foreningen fra henholdsvis Bornholm og ØØ-halm på Sjælland. I alt er der kommet 60 nye medlemmer, skriver DanskHalm i en pressemeddelelse.

Formanden nævnte, at bestyrelsen i årets løb har besøgt Inbicore i Høng, hvor de så, hvor langt selskabet er med at udvinde voks og lignin fra halm. Inbico arbejder allerede på at udvikle formuleringer af cremer, som kan udvindes af voks fra halm.

Bestyrelsen har også mødt en landmand, der dyrker sin jord efter regenerative principper. Den regenerative dyrkningsform har DanskHalm stort fokus på, da den kan påvirke størrelsen af halmressourcen. En af udfordringerne ved begrebet »regenerativt landbrug« er, at der endnu ikke findes en helt klar definition, og at der dermed er uklarhed omkring anvendelsen af halm til nedmuldning.

Herudover kom formanden ind på en lang række emner, såsom forædling af kornsorter til at give bedre rod- og halmudbytte, fokus på forsyningssikkerhed – med en tyk streg under sikring af værdi gennem hele værdikæden – arbejdet med alternativer til spydmålinger samt en påmindelse om de to afholdte temadage, som havde samlet over 100 deltagere.

Halm til biogas

Inden generalforsamlingen var der et tema om halm til biogas. Udfasningen af majs til biogas skærper interessen for halm. Der ligger en stor udfordring i at finde den optimale vej for halm ind i biogasproduktionen, lyder det fra DanskHalm.

Der var indlæg fra projektleder Karl Jørgen Nielsen fra PlanEnergi, der fortalte om halmens potentiale i biogas og nogle af de metoder, der arbejdes med i biogasbranchen for at få anvendt halm til biogas. Der er stor interesse i at ensilere halm, særligt frøgræshalm.

Mogens Kjeldal fortalte om nye forsøg med ensilering af halm i bigballer – et projekt, der potentielt kan gøre håndteringen af halm til biogas nemmere. Projektet viste lovende resultater, men det mangler at blive afprøvet i storskala. Ensilering af halm giver mulighed for at presse halmen lige efter mejetærskeren og under fugtige forhold.

Steen Bitsch, CEO i Vestjyllands Andel (VA), holdt et oplæg om kampen om kulstoffet. Steen lagde vægt på, at der bør være vestjysk sund fornuft i alle de beslutninger, der træffes inden for den grønne udvikling. Derfor arbejder VA med anvendelse af restprodukter, lokalt producerede proteiner og recirkulering af næringsstoffer og tænker i kaskadeudnyttelse af det kulstof, de får fingrene i. Der arbejdes bl.a. med optimal produktion og udnyttelse af dækafgrøder samt længere indlejringsperioder af kulstof i produkter, inden kulstoffet returneres til landbrugsjorden.

Der var genvalg til hele bestyrelsen.

Energi