Spar energi - Er det blot en døgnflue?

Stigende energipriser sætter øget fokus på forbrugsvaner og mulige tiltag for at spare energi og dermed i sidste ende optimere den økonomiske gevinst.

Af Karen Feddersen, Indehaver, KF Miljø ApS

Siden sidste halvdel af 2021 er energipriserne kun gået en vej, nemlig op! Alene i efteråret steg elprisen med 10,25 procent fra 218,06 øre/kWh til 240,09 øre/kWh for en gennemsnitlig dansk husstand. Gasprisen steg med 24 procent fra 7,61 kr/m3 til 9,40 kr/m3 for en gennemsnitlig dansk husstand.

En kombination af flere faktorer betyder, at energipriserne i Europa stiger markant –herunder el- og gaspriserne. Det kan mærkes både hos private forbrugere og virksomheder. Særligt fordi prisen på el ramte et mangeårigt lavpunkt i foråret 2020 – kort efter coronakrisen var sat ind – og derfor virker ekstra voldsom.

Den gode nyhed er, at priserne for el på forwardmarkederne ser ud til at falde på den anden side af vinteren og vil falde yderligere de kommende år. Det er altså et spørgsmål om, at der skal etableres tilstrækkelig grøn elproduktion, så bliver fremtiden både billigere og grønnere – hvilket da også er det, man ser, er hensigten fra politisk hånd.

For at motivere virksomheder og forbrugere til at reducere deres energiforbrug, åbnede Energistyrelsen i 2021 for seks ansøgningspuljer hvor virksomheder, herunder også landbrugsvirksomheder, kunne søge om tilskud til at investere i energireducerende tiltag. Svineproduktioner kunne søge om tilskud til at udfase oliefyr, som skulle erstattes af varmepumper, mælkeproducenter kunne søge om tilskud til reduceret energiforbrug til køling af mælk, investering i robotteknologi der kan udfase brugen af fossilt brændsel, LED lys og meget mere.

Tilskudsordning fortsætter

Energistyrelsen fortsætter denne tilskudsordning i 2022 og åbnede den 15. februar for ansøgningsrunde nummer to i år. Processen er delt op i to faser, og ansøgningsvinduet til fase et er kun åben i 14 dage. Herefter modtager du som ansøger svar på, om Energistyrelsen accepterer din tilbudspris.

Som landbrugsvirksomhed taler investeringer, der reducerer energiforbruget, direkte ind i den grønne dagsorden, og er et emne i virksomhedwns ESG-afrapportering og synliggørelse. Det er altså ikke nok blot at gennemføre et energisparetiltag, man skal også sætte ord på overfor sine finansielle samarbejdspartnere. 

Som landmand og virksomhedsejer skal man forvente, at man ved fremadrettede investeringer vil skulle redegøre for om ens investering har en klimamæssig effekt, og det må man sige, at investeringer i energibesparelser har – derfor er energisparetiltag ikke en døgnflue, men noget man kan sætte to streger under. Det er kommet for at blive.

Læs også